Tyrkisk brød med za’atar (Pide med za’atar)

Av

Slik lager du tyrkisk brød slik du får det på mange restauranter. Å toppe det med krydderblandingen za’atar er valgfritt. Det er også veldig godt med sesamfrø eller nigellafrø!

I Tyrkia er det få ting som er så viktig ved matbordet som brød. Hvilket måltid det er snakk om er irrelevant: Brød skal på bordet.

Ett av de beste tyrkiske brødene

Hos de fleste er brødet av den enkle, hvite typen, innkjøpt hos nærmeste bakeri. Så vanlig er dette brødet at det er blitt gjenstand for landets helsepolitikk.

Både oppskrift og pris er administrert av et bakerlaug, og i det siste har de både redusert mengden salt og introdusert hvetekli i oppskriften.

Alt i folkehelsas navn.

Men det er ikke dette brødet det skal handle om i dag. Det skal handle om ett av de beste brødene tyrkerne byr på. Det som tas frem ved de store anledninger.

Pide.

Tyrkisk «pizza»: Pide med biffstrimler, oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Pide slik du kanskje har prøvd den i Tyrkia – toppet med kjøtt og grønnsaker og formet som et skip.

Pide er kanskje mest kjent som tyrkisk pizza, formet litt som et vikingskip.

Men det er også navnet på en enklere variant uten topping, servert til annen mat.

Og det er sistnevnte variant vi snakker om i dag, med en aldri så liten vri fra undertegnede. Jeg topper det nemlig med za’atar der tyrkerne bruker sesamfrø, nigellafrø eller bare pensler litt mykt smør på.

Foretrekker du den klassiske toppingen, sjekk oppskriften jeg bruker til å lage ramadan-pide. Den er som om den kom rett ut av ovnen på et tyrkisk bakeri, rett før måltidet som bryter dagens faste under ramadan.

Basert på en klassisk oppskrift fra Gaziantep

Selve deigoppskriften har jeg hentet, med noen justeringer, fra en bok om mat fra Gaziantep. Det er en region i sørøst-Tyrkia som er kjent for gode pide (og god mat, sånn generelt sett).

Og den er helt fantastisk: Saftig, luft og mykt, men samtidig litt seigt. Akkurat slik brød skal være når det serveres til middagsmat.

Boka jeg hentet oppskrifta fra heter A Taste of Sun and Fire. Jeg skrev litt om den i sommerens innlegg om lammespyd. Jeg har dog endret oppskriften litt, så jeg skal ikke påberope meg noen autentitetspris her.

Et par tips til brødbaking

Et par ting når det kommer til brødbaking.

Jeg har ikke angitt hevetider, for det avhenger av temperatur både i deig og rom. Men siden det er ganske mye gjær i denne deigen går det raskt, mellom en halvtime og en time for hver runde her hos meg, et par-tre timer totalt sett fra start til pideene er ferdige.

Det er ikke så himla nøye om de står litt lenger på den første og andre hevingen.

Pide - deig - Et kjøkken i Istanbul

Jeg bruker vann ved romtemperatur. Deigen hever også i romtemperatur, og jeg tipper det er rundt 24-25 grader på mitt kjøkken om dagen.

Har jeg tid, setter jeg deigen i kjøleskapet i noen timer for den andre hevingen (etter at mer mel er tilsatt). Da får smakene utvikle seg ekstra godt.

Pide med za'atar - oppskrift - Et kjøkken i Istanbul

Samtidig er det sånn at jo lenger deigen får heve, jo mer smak får den.

I tillegg til kjøleskapstrikset jeg nevnte kan du også bruke kaldt vann for å få det hele til å gå litt saktere.

Du kan også redusere på gjærmengden, men da får du et litt annet sluttresultat enn det som er karakteristisk for nettopp pide.

Stek på høy varme

Det andre er selve stekingen. Pide stekes normalt i stenovn på høy varme. I boka fremhever de at det beste er å gå til bakeriet og selv ha med kun toppingen.

Men: Man kan altså få helt fantastisk godt resultat også hjemme. Bare sett ovnen så høyt det går.

Tyrkisk brytebrød (Ramadanpide)
Prøv også: Klassisk tyrkisk brytebrød (Ramadan-pide)

Aller best blir det om du har en eller annen slags form for underlag som er tykt, tåler varme og holder på varme.

Jeg har en granittplate jeg har fått skjært opp så den passer akkurat. Andre bruker kalksten, og jeg har også hørt om folk som bruker teglsteiner. Det går også fint an å bruke pizzastein eller pizzastål, men har du ikke noen av delene er det verdt å gjøre litt research.

Ofte finner du minst like gode alternativer til en langt billigere penge. Da jeg bodde i England brukte jeg også en granittsten. Jeg kjøpte den på nett solgt som skjæreplate.

Oppskriften gir 4 pide, mer enn nok til 4 personer.

Tyrkisk pide med za'atar - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Tyrkisk brød med za’atar (Pide med za’atar)

4,4 (16 stemmer). Klikk antall stjerner for å gi din stemme.
Brød
Midtøsten-inspirert, Tyrkia
3 timer
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 500 g hvetemel
  • 1 ts sukker
  • 25 g fersk gjær, smuldret
  • 350 ml vann, romtemperatur eller kjøligere
  • 10 g salt
  • 1 ss olivenolje, pluss ekstra til topping
  • za’atar, til topping (valgfritt)
  • flaksalt, til topping

Sånn gjør jeg det

  • Bland 350 g av hvetemelet, sukker, gjær og vann godt sammen til en våt deig. Dekk til med plast eller lokk og la stå til det bobler godt og deigen er doblet i størrelse.
  • Bland inn resten av hvetemelet, salt og olivenolje. Kjør i en kjøkkenmaskin på høy hastighet til deigen slipper kantene, 2-3 minutter på min maskin. Dekk til med plast eller lokk og la heve til dobbel størrelse. Slå ned deigen ved å brette kantene inn mot midten 4-5 ganger. Dekk til på nytt og la heve til dobbel størrelse en siste gang.
  • Sett ovnen på maks varme (min sår på 300 grader) og sett i en bakesten, pizzastål eller liknende om du har.
  • Ha deigen på en benk, del i fire faste, runde emner. Gjør det som du er komfortabel med. Jeg gjør sånn: Ha deigen på en ren benk uten mel. Strø litt mel på toppen, bruk en deigskrape til å få feste i deigen under og snu den på hodet, så den melete siden er ned. Del i fire. Brett hver bit inn mot midten fra hver kant og trill lett mellom deigskrapen og hendene så du får faste boller. Denne teknikken gjør at du får spenst i ytterflaten og dermed en bedre deig som holder formen. La stå 15-20 minutter.
  • Bruk hendene til å strekke ut bollene til passe emner i dråpeform, ca. 1-1,5 cm tykke, kantene litt tykkere enn midten. Ha over på bakepapir, eller brødfjøl for å legge brødet i ovnen om du har. Lag mange groper med fingertuppene i midtdelen. Pensle eller rigle med litt olivenolje og strø med za’atar og litt flaksalt. Stek til pideene har begynt å få litt brunfarge, 5-6 minutter i min ovn – lenger om din ovn ikke går til så mye som 300 grader. Gjenta med de andre emnene (du kan steke de to og to om du får plass).

Annonse: Du finner også oppskriften i

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som reklamefri tilgang, 100+ eksklusive oppskrifter og artikler og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

7 kommentarer

    1. Hei. Det kan du, men vær obs på at deigen er ganske våt. Det beste da, er å redusere gjærmengden til 1/3 og la brødet heve lengre. Brett sammen et par ganger underveis i hevetiden (se videoen for eltefritt hverdagsbrød for hvordan). Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.