Simit – tyrkiske brødringer med sesamfrø [med video]

Simit – tyrkiske brødringer med sesamfrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Simit – tyrkiske brødringer med sesamfrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Av

Slik lager du den tyrkiske klassikeren simit – brødringer med sesamfrø alle elsker.

Har du vært i Tyrkia, har du helt sikkert sett simit. Gylne brødringer, fulle av sesamfrø.

De er landets mest populære gatemat, og selges på omtrent hvert eneste gatehjørne over hele Tyrkia. Mange bakerier og kafeer spesialiserer seg på simit og selger lite annet.

Dette bakverket har vært i salg i Istanbul i minst 500 år, og så viktig er den at både vekt og pris har vært regulert helt siden 1593!

Tyrkerne spiser simit først og fremst til frokost, eller som en snack mens de er på farten. Aller helst kjøpt fra en av de mange gateselgerne som alltid dukker opp i løpet av sekunder når sulten melder seg.

Nesten ingen spiser simit til middag. Den holder seg nemlig dårlig, så selv om den var knasende sprø og luftig til frokost kan den fort bli en seig skuffelse på kvelden.

Simit – tyrkiske brødringer med sesamfrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Det som gjør simit til simit

Simit kommer i mange fasonger, fra tynne, sprø og kompakte til tykke og luftige.

Det som gjør simit til simit, bortsett fra sesamfrøene og formen, er druesirup (üzüm pekmezi på tyrkisk, grape molasses på engelsk). Det er denne ingrediensen som gir brødringene sin karakteristiske smak og farge.

Har du en butikk med godt utvalg av tyrkiske varer nær der du bor, har de antakelig denne i hyllene. Finner du den ikke, spør betjeningen om de kan ta inn for deg. Her finnes det nemlig ingen gode substitutter, så skal du lage simit må du nesten ut på skattejakt for å finne den.

Har du først fått tak i druesirup, er det raskt og enkelt å lage simit.

Jeg liker simit slik jeg får den fra gateselgerne. Tynne, sprø og ganske kompakte. For å få en slik simit, må deigen underknas og underheves i forhold til det vi er vante med fra brødbaking.

Med andre ord: Mindre knaing og mindre heving!

Når du har fått dreisen på det er det gjort på mindre enn 1,5 time fra du begynner til du har simit på bordet. Perfekt til søndagsfrokosten, om du står opp litt tidligere enn de andre. Eller hvorfor ikke til helgelunsjen?

Simit – tyrkiske brødringer med sesamfrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Simit – tyrkiske brødringer med sesamfrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Simit – tyrkiske brødringer med sesamfrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Ekte tyrkisk oppskrift

Oppskriften har jeg fått fra Burak Arpak, som er brødmester på matverkstedet og YouTube-kanalen Refika’nın Mutfağı. Verkstedet drives av Refika Birgül, en tyrkisk kjendiskokk, og Bahar Kitapcı, en av Tyrkias ledende matstylister og -fotografer.

Bahar har tatt alle bildene til boken min. Jeg tilbrakte derfor mange dager hos dem sist sommer, og ble godt kjent med de fleste hos Refika’nın Mutfağı. Deriblant Burak, som er deres bakst-ekspert.

Burak anbefaler for øvrig å bruke et hvetemel med så mye protein i som mulig. Med andre ord må du gjerne bruke pizza- eller pastamel til å lage simit.

Simit fra boka Aubergine & tahini: Hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor. Foto: Bahar Kitapci

Da jeg lagde min andre bok, Aubergine & tahini: Hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, var simit en selvskreven oppskrift i bokas frokost-kapittel! Jeg var dessuten så heldig å få hjelp fra Burak til å forme simitene da vi skulle ta bilder av dem. Å ta bilder til kokebok er en ekstremøvelse, så all hjelp er god å ha. Men ingenting er bedre enn å få det fra ekspertene selv!

I boka tok vi også masse steg-for-steg bilder! Så er du typen som liker det, er boka definitivt verdt investeringen for deg. Jeg har også lagd en video av hvordan jeg former simitene. Den finner du på denne siden.

Server simit så fersk som mulig – det sies at simit er på sitt aller beste nøyaktig 10 minutter etter at den kom ut av ovnen.

Jeg spiser den til frokost, med godt smør, syltetøy, ost og egg. Den er utmerket sammen med den tyrkiske frokostklassikeren menemen, en skikkelig saftig eggerøre med friske grønnsaker.

Oppskriften gir 6 simit på 140 gram, standardmålet for simit i Istanbul.

Simit – tyrkiske brødringer med sesamfrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Simit (Brødringer med sesamfrø)

Slik lager du klassiske simit slik du får dem på gaten i Tyrkia.
5 (11 stemmer).
Brød, Frokost, Gatemat
Tyrkia
1 time
12 simit
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

Deig

  • 300 g (3 dl) vann, lunkent
  • 1 ts tørrgjær , ev. 12 g fersk gjær
  • 500 g siktet hvetemel, (gjerne pasta- eller pizzamel)
  • 8 g (1,5 ts) salt

Topping

  • 1 dl druesirup (üzüm pekmezi)
  • 0,5-1 dl vann
  • 1 flat ss siktet hvetemel
  • 200-300 g ristede sesamfrø

Sånn gjør jeg det

  • Sett inn en bakestein eller pizzastein (om du har) og forvarm ovnen til 250 grader, over- og undervarme.
  • Bland sammen gjær og vann. La stå noen minutter.
  • Bland sammen hvetemel og salt. Bland sammen med vann og elt til deigen henger godt sammen. Deigen skal være smidig, men ikke så myk og smidig som en vanlig brøddeig. Jeg elter 5-6 minutter for hånd – det holder. Dekk med plast og sett til heving i en halvtime.
  • Bland sammen druesirup (üzüm pekmezi), vann og 1 flat ss siktet hvetemel i en bred bolle. Jeg bruker en god, hjemmelagd druesirup jeg har kjøpt fra Antakya og bruker like deler druesirup og vann. Ifølge Burak trenger du omtrent dobbelt så mye druesirup som vann dersom du bruker en kommersiell variant. Klargjør et fat med raust med ristede sesamfrø. Har du hvite sesamfrø, rist dem i en tørr panne til de begynner å bli litt gylne, det tar bare noen få minutter.
  • Del deigen i 12 emner. Rull emnene til lange pølser. Siden deigen er ganske hard, pleier jeg ikke å bruke ekstra mel til dette. Legg 2 pølser ved siden av hverandre og klem sammen endene. Snurr den ene siden fra deg og den andre mot deg, så du får en tett flette. Klem endene sammen så du får en sirkel. Gjenta til alle simitene er klare. Se videoen under for hvordan jeg gjør det.
  • Dynk simitene i druesirupblandingen og dekk med sesamfrø til det ikke er plass til et eneste sesamfrø til. Strekk litt i deigen så den blir så jevn som mulig. Ha over på bakepapir.
  • Stek simit i ovnen i to omganger til gjennomstekt og sprø og brun på utsiden, 12-15 minutter, antakeligvis litt lenger om du ikke har bakestein. Server umiddelbart.

Video

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

3 kommentarer

  1. Tro det eller ei men i Avsallar hvor vi har feriehjem får en dem ikke. Jeg kan ikke huske å ha sett dem i Side heller men jeg har smakt den i Istanbul ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.