Labneh med koriander og chili

Superenkel og herlig mezerett.
Av

Lite er så enkelt og godt som labneh. Du kan stå i timesvis på kjøkkenet og lage de mest fantastiske rettene – og så er det labnehen du slengte sammen på de 30 sekundene gjestene trengte på å gå opp trappen som får de beste komplimentene. Er det ikke ganske fantastisk?

Labneh er rett og slett en yoghurt som er rent av så den får konsistens som kremost. Labneh er således ikke noe måltid i seg selv, men det passer perfekt som snacks, forrett, eller som aperitif før selve middagen: sett den rundt om i stua sammen med litt oliven og brød før alle setter seg til bords.

Også er den nærmest uunngåelig på ethvert meze/tapasbord; det er en veldig enkel rett å fylle opp bordet med. Som kremost kan den også brukes – som pålegg, kakefyll…ja du skjønner tegninga.

I Tyrkia, som i Midt-Østen, er kommersielt produsert labneh lett tilgjengelig, men det er egentlig ikke nødvendig for labneh er latterlig enkelt å lage selv. Ha yoghurt og litt salt i et osteklede, kjøkkenhåndkle eller kaffefilter og sett i kjøleskapet til å renne av til konsistensen er slik du vil ha den, alt fra 6 til 24 timer. Det går også an å bruke veldig tykk yoghurt i stedet for labneh, men da blir ikke resultatet like kremete.

Labneh med koriander og chili (1 of 3)

Labneh er såpass mild at den tåler til dels sterke smaker. Den mest typiske og tradisjonelle varianten toppes med extra virgin olivenolje og za’atar, den arabiske krydderblandingen bestående av villtimian, sumak, sesamfrø og salt. Det er den som står i bakgrunnen på bildet over.

Men akkurat nå er den i forgrunnen min favoritt: olivenolje med krispy korianderfrø, spicy chiliflak – og litt fersk koriander for friskhet og farge. Så utrolig enkelt og godt! Liker du ikke frisk koriander kan du selvfølgelig bruke bladpersille i stedet, eller droppe de ferske urtene helt.

Holder til 3-4 som del av mezebord, men doble gjerne mengden labneh og topp halvparten med denne og den andre halvparten med extra virgin olivenolje og za’atar.

Labneh med koriander og chili

Superenkel og herlig mezerett.
Bli den første til å vurdere
Meze & tapas
Midtøsten-inspirert
5 minutes
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 250 g labneh, eller veldig tykk yoghurt
  • 3 ss extra virgin olivenolje
  • 2 ts hele korianderfrø
  • 1/2 ts chiliflak, eller etter smak
  • noen friske blader koriander
  • salt

Sånn gjør jeg det

  • Lager du labnehen selv, bland sammen yoghurt og 1/2 ts salt. Ha i osteklede, kjøkkenhåndkle eller kaffefilter og sett i en sil over en bolle. La yoghurten renne av seg til konsistensen er slik du liker den, 6-24 timer. Jeg liker min litt løs og synes den er fin etter 6-8 timer, men det avhenger jo også av hva du filtrerer med og yoghurten, så her er det bare å se innom med et par timers mellomrom. Sett for eksempel yoghurten i kjøleskapet før du legger deg og sjekk med 1-2 timers mellomrom fra du står opp. Når den er slik du vil ha den, ha over i en tett beholder. Labnehen holder seg slik i flere dager. Den avrente væsken er myse og kan brukes i for eksempel brøddeig.
  • Varm olivenolje forsiktig i en stekepanne. Ha i korianderfrø og chiliflak og la frese på lav/medium varme i 3-4 minutter. Ta av varmen og la komme til (tilnærmet) romtemperatur.
  • Pisk opp labnehen lett med en skje eller gaffel og garner på et fat som ikke er veldig dypt. Lag en liten fordypning i midten, for eksempel ved å holde en skje med undersiden ned mens du snurrer fatet. Hell over krydderblandingen og oljen og garner med noen friske korianderblader og evt. litt flaksalt.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

SaveSave

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 200+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.