Møt mine nye frokostfavoritt! Ajvar lages av paprika og aubergine, og er enkelt å lage hjemme. Slik lager du hjemmelaget versjon.
Selv om selve ordet ajvar skal komme fra tyrkisk havyar, som betyr kaviar, skal dette pålegget være serbisk i sin opprinnelse. Skjønt det lages helt sikkert varianter av det mange andre steder også. I Tyrkia finner man kommersielt produsert ajvar i de fleste supermarkeder.
Tradisjonell høstsyssel
Tradisjonelt lagde man store mengder ajvar på høsten, når paprikaene var på sitt beste og man stod foran en lang vinter uten særlig med friske grønnsaker. Ajvaren ble tilberedt på konserverende vis og oppbevart mørkt og kjølig til beholdningen tok slutt en gang i løpet av vinteren.
For at den varte helt til våren nekter jeg å tro på.
Slik bruker jeg hjemmelaget ajvar
Å lage så store mengder som de serbiske husmødrene gjorde (og kanskje gjør ennå?) er et ganske tidkrevende arbeide, all den tid paprikaen må både bakes og skrelles.
Men i mindre porsjoner, som her, tar det slett ikke så lang tid. Vanskelig er det heller ikke.
Og til tross for at det er utrolig godt, er den ganske drøy. A little goes a long way, som det heter. Og så kan en takke seg selv hver eneste morgen, der den ellers så trauste brødskiva er blitt en liten fest av rødt med et strøk av friskt paprikapålegg.
Ajvar kan utmerket godt smøres på brødskiva uten noe annet. Jeg liker min best med litt god salt ost på. Og kanskje litt ruccola, om en skulle ha noe sånt i kjøleskapet. Her er det bare å prøve seg frem. Den er også herlig i tomat- og kjøttbaserte sauser.
Oppskriften gir ett lite glass.
Ajvar
Ingredienser
- 5-6 (ca. 500–600 g) røde spisspaprika, eller tilsvarende vanlige røde paprika
- 1 liten (150–200 g) aubergine
- 2 hvitløksfedd
- 1 ts sukker
- 1 ss sitronsaft
- 2 ss extra virgin olivenolje
- salt og pepper
Sånn gjør jeg det
- Sett ovnen på 250 grader, over- og undervarme.
- Fordel hel paprika, aubergine og hvitløksfedd (med skallet på) på et bakepapir på en ovnsplate. Sett i ovnen og stek til både paprika og aubergine er brente på utsiden, helt myke og har kollapset, 30-40 minutter for hvitløk og søtpaprika og inntil en times tid for aubergine og vanlig paprika. Vend minst en gang underveis. Ta ut hvitløksfeddene samtidig med paprikaen.
- Ha paprikaen i en bolle og dekk med clingfilm eller tett lokk. Etter 15-20 minutter, ta av paprikaskinnet og paprikainnmaten med hendene. Ta gjerne bort de hvite strengene om du orker, de kan være litt bitre så da får du en mer delikat og finere smak. Ikke bli fristet til å rense paprikaen under rennende vann, da mister du mye smak.
- Når auberginen er kald nok, skrap ut innmaten og kast skinnet. Skjær noen kutt på tvers, så unngår du lange auberginestrenger i sluttresultatet. Gjør det samme med hvitløk.
- Ha paprikakjøtt, auberginekjøtt, hvitløk, sukker, sitronsaft og olivenolje i en bolle og bland sammen med en stavmikser eller liknende til den har en konsistens du liker; jeg liker min ganske grov. Smak til med salt og pepper og evt. mer sitronsaft eller sukker. Holder noen dager i en ren, tett beholder i kjøleskap. Dekker du toppen med litt olivenolje holder den enda lenger.
Annonse: Du finner også oppskriften i
SaveSave
SaveSave
7 Responses
Hei
Holder på å lage Ajvar. I følge oppskriften skal man steke noen hvitløksfedd sammen med paprikaene og auberginen i ovnen, men hvilkøsfeddene(båtene) er blitt kullsvarte!
Hva har jeg gjort feil?
Gleder meg over å ta fatt på oppskriftene dine!
Hei! Oi. Da er det bare å ta ut hvitløksfeddene litt tidligere neste gang. Dropp dem denne gangen, ajvar blir godt uten også 🙂 Lykke til!
Jeg prøvelaget et bitte lite glass for noen uker siden, kjempegodt! Kan man fryse Ajvar?
Har ikke prøvd å fryse det, men tror det kan gå utover konsistensen. Har du et lag olivenolje på toppen, holder det seg lenger i kjøleskapet.
Denne er blit en av våre favoritter, til grillet kjøtt, fisk og grønnsaker. Helt topp, mye smak.
Kona tåler ikke hvitløk (eller annen løk for den saks skyld). Hva kan jeg bruke i stedet? Chili? Pul Biber?
It’s Macedonian origin! Its kind of our national meal, in September whole Macedonia smells like ajvar :).