Noe av det beste en matinteressert kan få eller ønske seg til jul er en kokebok. Det gjør nesten ikke så mye hvilken det er. Jeg finner i alle fall stort sett noe interessant i de fleste bøkene. Men, det er klart, noen bøker er bedre enn andre. Noen passer bedre til det en selv liker enn andre.
Her er åtte av mine favoritter. Fire på engelsk som omhandler mat fra Midt-Østen, Tyrkia og Nord-Afrika og har vært til stor inspirasjon for meg (det finnes faktisk ingen gode bøker om dette på norsk). Og fire på norsk som jeg tror mange som leser Et kjøkken i Istanbul også kan ha glede av.
Innlegget inneholder bøker jeg har mottatt vederlagsfritt på forfatters initiativ uten forventning om at boka skal omtales på bloggen. Lenkene er for å gjøre det enkelt for dere, jeg tjener ingenting på om dere handler her eller der og bøkene er også tilgjengelig i andre bokhandler. Vær obs på at noen av bøkene har lang leveringstid fra norske nettbutikker.
Arabesque
Claudia Roden
Arabesque er en mer tilgjengelig versjon av Rodens definitive verk The New Book of Middle Eastern Food som du kan lese mer om her. I denne boka har hun valgt ut tre land: Libanon, Tyrkia og Marokko. En fin introduksjon til matkultur og hjemmelaget mat fra denne regionen.
Jerusalem
Yotam Ottolenghi og Sami Tamimi
Etter å ha vokst opp på hver sin side av Jerusalem møttes Ottolenghi og Tamimi i London. Her startet de suksessimperiet som fikk førstnevntes navn. I denne boka drar de tilbake til Jerusalem og både mimrer og informerer. Boka er varm og full av gode oppskrifter på hjemmelagd mat fra og inspirert av Jerusalem. I mine øyne den beste Ottolenghiboka.
Moro: The Cookbook
Sam & Sam Clarke
Den første kokeboka til ekteparet bak Moro, min favorittrestaurant i London. Få bøker og restauranter har inspirert meg mer enn nettopp denne med sin fantastiske kombinasjon av smaker fra det de kaller det muslimske Middelhavet. Les mer om boka her.
Honey & Co: Food from the Middle East
Sarit Packer & Itamar Srulovich
Packer og Srulovich jobbet begge for Ottolenghi før de startet sin egen restaurant i 2011. Deres avslappede og bohemske stil er like gjenkjennelig i restauranten som i boken. Historiene er morsomme og oppskriftene er fulle av smak og aroma med inspirasjon fra Midt-Østen, Tyrkia og Nord-Afrika.
Sykt godt: En vegansk kokebok
Mari Hult
Mari står bak Vegetarbloggen og dette er hennes første kokebok. Mari har en varm og morsom penn. Og ikke minst: en pedagogisk tilnærming. Boka er helvegansk og delt inn etter vanskelighet. En fin gave til noen som ikke spiser kjøtt, om de nå er nybegynnere eller drevne i veggisverdenen.
- Kjøp: Bokkilden
Kjøttfri mandag
Maj-Britt Aagaard
Jeg elsker Maj-Britts tilnærming til vegetarmat. Her er ingen moralske pekefingre, bare ett motto: smaken skal ikke stå tilbake fra noe som helst som inneholder kjøtt eller fisk. Med enkle og delikate oppskrifter er boka et fint utgangspunkt for den som i utgangspunktet ikke er vegetarianer men gjerne vil prøve å spise kjøttfritt en gang i blant. Les mer om den her.
- Kjøp: Tanum
Grønn bonanza
Mia Frogner
Mia driver Green Bonanza og boka med det norske navnet er hennes første. Hun skriver utrolig godt, og tekstene har da også fått god plass i boka. Boka er vegansk men Mia gjør ikke noe poeng ut av det. Passer for folk som er opptatt av grønn livsstil og god mat, uavhengig av om man er veganer eller ikke.
- Kjøp: Tanum