Det enkle er ofte det beste.
Ferske borlottibønner er en av mine favoritter på denne tiden av året. Man blir jo glad bare av å se på de: Knallfargede belger fylt med hvite bønner med rosalilla flekker. Ikke rart de gjerne kalles cranberry bean på engelsk.
Likevel er det smaken som gjør at jeg nesten alltid kjøper med en god bunt fra markedet nesten hver uke på denne tiden av året. Nøtteaktig og nesten litt søt – og med en deilig kremete konsistens. At de er utrolig enkle å tilberede skader selvfølgelig heller ikke…
Nå skal det sies at ferske borlottibønner nok er sjelden vare i Norge. Du kan fint bruke tørkede borlottibønner – eller tørkede hvite bønner eller smørbønner, for den saks skyld – til denne retten. Men er du en av de mange leserne av Et kjøkken i Istanbul som reiser til Tyrkia eller ett av de andre Middelhavslandene: Bruk fersk! Man kan ikke unngå å se haugene av de nydelige rosalilla bønnene på markedene. Handler du på supermarkeder heter de barbunya på tyrkisk. Fra 1 kg bønner i belgen får du ca. 500 g bønner.
Tyrkerne tilbereder bønnene som så mye annet: Med masse olivenolje, løk og gulrot. Enkelt – og veldig, veldig godt. Likevel ser jeg aller helst litt lenger vest når jeg tilbereder mine bønner. For italienerne gjør det enda enklere. Og enda bedre.
Denne oppskriften har jeg hentet fra The River Cafe Cookbook, en av de mange kokebøkene til en av Londons beste italienske restauranter. Deres filosofi er like enkel som den er genial: Enkel (men gjerne eksklusiv) mat basert på få, men gode ingredienser etter italienske tradisjoner.
Jeg pleier aldri å måle opp ordentlig når jeg lager denne retten. Urten kommer helt an på hva jeg har tilgjengelig. Salvie er kanskje aller best, men rosmarin og timian fungerer også veldig godt. Liker du hvitløk, ha i mer hvitløk. Og motsatt.
Server med ferskt brød til, og kanskje en frisk salat. Mer trengs ikke. Når det er sagt, passer de også godt til både fisk og kjøtt, også. Eller som en del av et meze- eller tapasbord. Gir 2-4 porsjoner, avhengig av hva annet som serveres til.
Borlottibønner med salvie og hvitløk
Basert på en oppskrift fra The River Cafe Cookbook.
Ingredienser
- 500 g ferske borlottibønner, evt. ca. 200 g tørkede
- 1 dl olivenolje (gjerne extra virgin om du kan)
- 2 tomater, delt i fire eller åtte
- 2-3 kvister salvie eller en annen sterk urt du liker (f.eks. rosmarin eller timian)
- 2-3 hvitløksfedd, skrelt
- 1/2 sitron
- vann
- salt og pepper
Sånn gjør jeg det
- Bruker du tørkede bønner: Sett de i godt med vann over natten. Renn av.
Bruker du ferske bønner: Ta bønnene ut av belgen og kast belgen. - Ha bønner, tomater, hele hvitløksfedd og urter i en kasserolle. Ha i godt med olivenolje og ha i nok vann til at det dekker bønnene og litt til. Ha i litt salt og pepper, sett på lokk og kok opp. Skru ned varmen til laveste innstilling og la putre til bønnene begynner å bli møre, ca. 20-30 minutter for ferske bønner, lengre for tørkede. Ta av lokket og la putre videre i 5-10 minutter så litt av vannet fordamper, væsken tykner litt og bønnene er myke og gode. Smak til med salt og pepper, om nødvendig. Sett til side noen minutter før servering.
- Server bønnene varme (men ikke glovarme) eller ved romtemperatur med en liten skvis sitron over, og gjerne noen ekstra urteblader.
SaveSave
3 Responses
Gler meg til å prøve denne oppskrifta me borlottibønner. Du har nok dessverre rett i at ferske borlottibønner er vanskelige å få tak i i Norge, noko som gir meg inspirasjon til å prøve å dyrke sjølv. Ein treng ikkje store hageflekken, men bør begynne tidlig. I fjor rakk dei såvidt å bli spiseklare, eg brukte dei heile med belg, men belgane var nok mjukare enn dei er når du kjøper dei på markedet i Tyrkia. Takk for god inspirasjon!
Oi, det var imponerende! Borlottibønner er så gode at jeg tenker det må være mer enn verdt et godt forsøk! Og ingenting er jo som selvgrodde grønnsaker 🙂 Lykke til, og håper det smaker!
Nå har eg nett hausta inn mine, første gang med slike. Skal bli spennande å prøva med salvie og tomat og kvitløk sjølvsagt.