Børek er et herlig bakverk som er populært i Tyrkia. Det kan fylles med ost, potet eller kjøtt og formes på forskjellige måter. Her er hverdagsvarianten jeg lager oftest!
Det finnes utallige varianter av børek. Noen er arbeidskrevende, andre enkle. Fasong, størrelse og fyll kan varieres så mye at jeg er sikker på at du kan prøve en helt ny oppskrift på børek hver eneste dag, hele resten av året, om du vil.
Denne er av den enkle hverdagsvarianten. Hos oss er børek nemlig en gjenganger som hverdagsmiddag.
Enkel børek
Dette er en børek med ost av enkleste sort. Fyllet er rett og slett osterester som jeg blander med et par egg, både for smakens skyld og for å få inn litt ekstra proteiner.
Og siden alt går i langpanne og verken fyll eller væsken som skal mellom lagene tar særlig mer enn et minutt å lage, er den utrolig rask å smelle sammen!
Har jeg bladpersille til overs legger jeg på en raus neve av det også, det gjør underverker for smaken, selv om den blir veldig god også uten.
Jeg liker å bruk en blanding av fetaost og modnet ost, men som sagt bruker jeg egentlig det jeg har liggende i kjøleskapet.
Jeg bruker dog nesten utelukkende veldig salte oster, og tilsetter derfor ikke ekstra salt. Bruker du mildere oster, må du kanskje tilsette litt – det må du nesten vurdere selv.
Hva er filodeig og yufka? Og hvordan lager du børek med dem?
I Tyrkia brukes en stor og litt tykk filodeig kjent som yufka til å lage børek. Jeg har sett dem til salgs i Norge også, så om du har en butikk med godt utvalg av varer fra Tyrkia og Midtøsten i nærheten, kan det hende de har det der. De selges vanligvis i pakker med 3-5 filoark i, med en totalvekt på rundt 500 gram.
I Norge er det mer vanlig å finne tynn filodeig. Denne selges gjerne som baklavalik yufka, som er tyrkisk for «filodeig for baklava». Denne passer best for sprø børeker, som disse børekrullene med krydret kjøtt, men du kan fint bruke dem her også. Da bruker du bare to og to ark i gangen, som om det var en litt tykkere filodeig.
Som med lasagne, er det ikke så veldig nøyaktig hvordan det å sette sammen selve børeken går til. Ingen vil telle opp og vurdere lagene i børeken din. Det viktigste er at du får flere lag, og at filodeigen er ordentlig fuktet med væsken din.
Prøv flere spennende børek i mine bøker
Jeg har selvfølgelig også funnet godt med plass til børek i mine bøker:
- I «Hummus & granateple» får du vite litt om historien bak, og du får oppskrift på de flestes børekfavoritt: Spiralformet børek med fetaost og spinat.
- I «Aubergine & tahini» får du en ny variant av oppskriften i dette blogginnlegget. Mye er likt, men jeg bruker en litt annen væskeblanding for ekstra god smak. Anbefales!
- I «Nydelig!» finner du verdens sprøeste børek. Her bruker jeg filodeig ment for baklava og bretter den på en spesiell måte som gjør at den blir uimotståelig sprø!
Serveringstips for børek
Børek med ost er nydelig i all sin enkelhet, men jeg liker godt å servere en smaksrik salat til om jeg har tid. Jeg har lagt inn et par tips under oppskriften, men har jeg dårligere med tid er det kjempegodt med en enkel hakket salat av det jeg har liggende av grønnsaker i kjøleskapet, raust med extra virgin olivenolje, en skvis sitronsaft og en dæsj granateplesirup.
Denne børeken er for øvrig ypperlig å varme opp – et par minutter på hver side i en nonstick stekepanne er perfekt.
Oppskriften fyller en liten langpanne, nok til 3-6 porsjoner, avhengig av hva annet som serveres til. Min langpanne er 34×24 cm, men det gjør ingenting om din er litt mindre eller litt større – det betyr bare at du får litt flatere eller høyere børek.
Rask hverdagsbørek med ost i liten langpanne
Ingredienser
- 1 egg
- 2 ss olivenolje, pluss ekstra til formen
- 1 dl melk
- 1 dl vann
- 400-500 g filodeig, (eller 3 store tyrkiske yufka)
- svartfrø (nigellafrø), ev. sesamfrø, til å strø over
Fyll
- 2 egg
- 175 g fetaost, eller tyrkisk Ezine beyaz peynir
- 75 g modnet ost, f.eks. cheddar eller tyrkisk eski kaşar
- 1 raus håndfull (ca. 15 g) bladpersille, (uten tykke stilker), grovhakket (kan sløyfes)
Sånn gjør jeg det
- Forvarm ovnen til 200 grader, over- og undervarme.
- Visp sammen egg og 2 ss olivenolje. Visp deretter inn melk og vann. Sett til side.
- Lag fyllet ved å vispe eggene lett med en gaffel. Smuldre eller grovriv ost og bland inn. Sett til side.
- Smør langpannen med olivenolje. Husk kantene!
- Ta filodeigen ut av pakken og dekk til med et fuktet håndkle. Dette er viktig – filodeig tørker ut veldig raskt og da blir den vanskelig å jobbe med. Bruker du litt tykkere yufka er dette ikke nødvendig.
- Legg et dobbelt lag med filodeig så det går utover kantene på langpanna (se bilde over). Synes du filodeigen sprekker opp veldig lett kan du bruke tredobbelt lag i stedet, så blir det lettere å jobbe med. Ha over 2-3 ss av væsken og fordel godt (jeg bruker hendene, men en kjøkkenpensel eller spiseskje funker også). Legg så et nytt dobbelt lag filodeig på innsiden (kun det første laget skal opp kantene). Det trenger ikke være helt flatt, det er faktisk helt fint om det bølger litt. Ha på litt mer væske og fortsett slik til du har brukt opp mellom halvparten og to tredeler av filodeigen. Fordel osteblandingen og bladpersillen (om du har) over. Avslutt med lag på lag med filodeig og væske til du har brukt opp all filodeigen. Brett inn kantene og ha på godt med væske på toppen. Prikk flere steder med en gaffel. Dryss med nigellafrø eller sesamfrø.
- Stek midt i ovnen til børeken er gyllen, 30-40 minutter. Avkjøl og server lun eller lunken.
3 Responses
Smaker fortreffelig – nydelig. Absolutt en av mine favoritter!
Og nå har jeg laget BÖrek med ost – Det går vel an å supplere med kokt skinke antar jeg – fikk kjøpt baklavik yufka og det ble nok en kulinarisk opplevelse fra Midtøsten 🙂
Jeg elsker den! Kjøpte deigen i et stort handle senter og visste at børek ville prøve, da jeg elsker filodeig. Jeg hadde i litt mer ost, 2 like som kommer i saltlake i rør. 5 egg og fløte med litt av saltlaken, og tørket koriander i stedet for persille, og stekt kjøttdeig av storfe. Altså, en vri. Det ble veldig godt! Vanlig gresk salat til med lettrømme tilsatt sitron og pepperot! Nam!