Kjøttboller med sjalottløk er en klassisk kombinasjon – med en syrlig tomatsaus til får du en skikkelig smaksbombe med inspirasjon fra Tyrkia og Midtøsten.
Tyrkiske husmødre har en ekstrem tålmodighet med ting som kan lages av kjøttdeig. Mantı, en tradisjonell fylt pasta, lages i små biter at det tar timesvis å lage for hånd. I gryteretter formes kjøttboller typisk til samme størrelse som hovedingrediensen. Greit nok om man snakker poteter – noe helt annet når kjøttbollene skal slå følge med kikerter…
Sistnevnte kommer jeg nok aldri til å få tålmodighet til å lage, men sjalottløk, det passer meg godt. Lager jeg da kjøttbollene like store, blir de akkurat passe. Små nok til å spises i en munnfull, store nok til at det ikke tar så veldig lang tid å lage dem.
Her har jeg latt meg inspirere av en tyrkisk løkgryte kalt soğan aşı, selv om kombinasjonen kjøttdeig og løk er ganske så universell. Likevel er det sausen som er hemmeligheten til denne retten.
De fleste matkulturer har lange tradisjoner med å kombinere søtt og syrlig – i mine øyne to av nøklene når du vil skape mye smak i en saus. I deler av Tyrkia og Midtøsten brukes blant annet granateplesirup til å oppnå en slik effekt. Det er nesten utrolig hvor mye en liten spiseskje med innkokt granateplesaft kan gjøre med smaksdybden til en rett! Når jeg i tillegg legger til et par krydder typisk for de tradisjonelle kjøkken i Midtøsten snakker vi skikkelig smaksbombe!
Har du ikke granateplesirup tilgjengelig kan du bruke sitronsaft og litt sukker til å oppnå den sursøte smaken i stedet. Du mister litt smaksdybde, men det blir likevel veldig godt. Jeg anbefaler deg i så fall å kjøpe en flaske neste gang du kommer over det – den er herlig til dressing på salater, og hos meg brukes den mye. Sjekk alltid innholdslisten når du kjøper granateplesirup – granateple skal være første og helst eneste ingrediens.
Server kjøttbollene med ris eller bulgur til, og gjerne en enkel, frisk salat. Gir 2-3 porsjoner.
Kjøttboller med sjalottløk og syrlig tomatsaus
Ingredienser
- 2-3 ss smør, eller olivenolje
- 400 g små sjalottløk, skrelt men beholdt hele
- 1 ss tomatpuré
- 1 ss granateplesirup, ev. 2 ss sitronsaft + 1 ts sukker
- 0,25 ts kanel
- vann
- grovhakket bladpersille, (uten tykke stilker), til garnityr (kan sløyfes)
- salt og pepper
Kjøttboller
- 400 g kjøttdeig
- 0,5 ts malt allehånde
- 0,5 ts salt
- 0,25 ts pepper
Sånn gjør jeg det
- Bland sammen alle ingrediensene til kjøttboller. Form til boller på størrelse med sjalottløken.
- Varm 2 ss smør i en tykkbunnet kasserolle på medium varme. Fres løken til den begynner å mykne litt på utsiden, men ikke er gjennomstekt – 5-6 minutter totalt. Rør jevnlig. Ta ut og sett til side.
- Brun kjøttbollene i den samme kasserollen (ha i mer smør om nødvendig). Kjøttbollene skal bare få litt farge og skal ikke gjennomstekes. Ta ut og sett til side.
- Ha i tomatpuré og fres i et lite minutt under stadig omrøring. Tilsett 2 dl vann, granateplesirup (eller sitronsaft og sukker), kanel og litt salt og pepper. Rør godt rundt. Ha tilbake kjøttboller og løk. Kok opp, sett på lokk og la putre på lav varme til kjøttbollene er gjennomstekte og løken helt myk, 30-40 minutter. Fyll på med mer vann om sausen er i ferd med å koke helt inn, men ikke fyll på veldig mye – du vil helst sitte igjen med en tykk saus med intens smak til slutt. Smak til med salt og pepper. Server rykende varm med et dryss frisk bladpersille, om du har.
4 Responses
Glad jeg fant påskelammet på din måte. Veldig gode oppskrifter, tror jeg skal ha litt mer krydder neste gang. Risen var god, og brødet, var det peda? Også nydelig. Lignet på noe jeg tidligere har funnet, libanesisk, khobiz. Fremgangsmåten din er fin! Men fant ikke baklava på bloggen ?.
Så hyggelig å høre! Tusen takk ☺️
Jeg har også oppskrift på baklava, men den ligger dessverre ikke på bloggen. Du finner den i boka mi «Hummus & granateple», om den kan være noe for deg.
Kjempegod saus og nydelige miniløk! Men kjøttbollene ble litt tørre selv om de kokte 30 minutter i sausen. Noen tips for å få de saftigere?
Prøv å bruke fetere kjøttdeig, eller bland inn smulene fra 1 tykk loffskive i kjøttdeigblandingen. Da burde kjøttbollene bli saftigere 🙂 Du kan også lage kjøttbollene mindre, så blir det mer saus per bolle, og dermed saftigere.