Det beste av moderne mat fra Midtøsten er ikke nye varianter av gamle retter – men helt nye retter som bygger på velkjente smaker og kombinasjoner. Min favorittmat!
Folk liker ikke endring. Noen ganger er det mer fornuftig enn andre å motsette seg endring, men å like endringer, det er det de færreste som gjør.
Sjelden gjelder akkurat dette så mye som når du snakker om mat i Tyrkia og Midtøsten. Veldig rart er det egentlig ikke. Rettene i disse kjøkkenene har blitt utviklet og perfeksjonert over hundrevis av år – i noen tilfeller enda lenger. Utallige varianter og variasjoner er prøvd opp gjennom årene. Det er trygt å anta at variantene som har overlevd, er de beste.
Det er derfor sjelden at nye varianter av klassikerne slår an.
Men utvikling trenger jo ikke være å gjøre klassikerne på nye måter. Det kan også være å bruke klassiske smakskombinasjoner og ingredienser – men i nye sammenhenger.
Utflyttede israelere skal ha mye av æren for å ha gjort det en løst kan kalle «Moderne mat fra Midtøsten» populært i store deler av Vesten. På en måte er det naturlig at jødene, som nær sagt alltid har måttet forholde seg til flere matkulturer enn sin egen, uavhengig av hvor i verden de bodde, står bak denne type innovasjon. De har blitt gode til å plukke opp smaker i andre kulturer – og bruke dem på andre måter enn tradisjonelt.
Jeg elsker denne type mat, og mange av mine favorittkokebøker handler om nettopp moderne mat fra Midtøsten. Som med all annen eksperimentell mat er det mye som fungerer usedvanlig – og uventet – godt. Også er det ganske mye som ikke slår like godt an hos alle. Sånn må det være, tenker jeg. Uten litt risiko får en aldri godt resultat. Selv vil jeg mye heller ha 5 gode og 5 dårlige oppskrifter, enn 10 middelmådige.
Denne uka vil jeg derfor løfte frem noe av det beste jeg vet av moderne mat fra Midtøsten, og lage en skikkelig festmeny! Dette er perfekt om du skal invitere venner på middag – mye kan lages ferdig i forveien, så slipper du å stå så mye på kjøkkenet etter at gjestene kommer.
Forrett: Meze
Ethvert måltid inspirert av Midtøsten må selvfølgelig begynne med et utvalg av småretter og litt brød. Du trenger ikke gjøre det så vanskelig, og du kan fint bytte ut en av rettene med f.eks. fetaost i biter og oliven – eller servere det også til.
- Oppskrift: Aubergine med spisskummenyoghurt
- Oppskrift: Rødbetedipp med fetaost og valnøtter (Rødbeteborani)
- Oppskrift: Pitabrød
Du finner mange flere oppskrifter på moderne meze her på bloggen og i boka mi «Hummus & granateple».
Hovedrett
Hovedretten er full av klassiske smaker og ingredienser fra Midtøsten – uten at de nødvendigvis er brukt på tradisjonelt vis. Her er det krydderblandingen za’atar og granateplesirup – innkokt granateplesaft – som setter den gode smaken på både hovedrett og salat.
Ønsker du å gjøre det enklere, kan du bruke en tykk yoghurt i stedet for labneh. Linsene kan lages i forveien og varmes opp.
- Oppskrift: Kylling med syriske linser, labneh og za’atar
- Oppskrift: Tomat- og granateplesalat med valnøtter
Har du invitert til vegetarmiddag?
Da anbefaler jeg helstekt blomkål. Jeg elsker bakt blomkål i nesten alle varianter, men aller best blir den helstekt med litt chili og godt med tahinisaus. Server med mujadarrah – en mer tradisjonell rett av ris og grønne linser med karamellisert løk – så blir det både mettende, godt og en fest for ganen. Mujadarrah kan lages i forveien og varmes opp. Vil du ha en salat til, passer tomat- og granateplesalaten med valnøtter over perfekt.
- Oppskrift: Spicy blomkål med tahinisaus
- Oppskrift: Mujadarrah (Krydret ris med grønne linser og løk)
Dessert
Honning- og fetaostekake med mandler og frukt
Når det kommer til dessert, finnes det ingen over og ingen ved siden av denne ostekake-varianten fra Londonrestauranten Honey & Co, som anbefales på det varmeste om du er i byen. Jeg er også en flittig bruker av kokeboka deres med samme navn.