Jeg er av den oppfatning at man aldri kan få nok varianter av squashburger. Denne oppskriften på squashburger med halloumi har jeg adaptert fra en av mine matskribentfavoritter. Med sprø kanter, er den aller best rett fra panna.
På denne tiden av året bugner det med squash. Dyrker du squash i hagen, er sjansen stor for at du plutselig sitter med mye mer squash enn du trenger, sånn en helt vanlig uke i august. Squash har lite smak i seg selv. Men med litt hjelp, blir den både delikat, frisk og smakfull.
Selv liker jeg aller best å lage burger av squashen. Konsistensen blir perfekt – luftig, lett og akkurat passe tyggemotstand. Jeg er nok ikke alene om det. Jeg har tatt meg ferie fra bloggen mens jeg har vært i Norge den siste måneden (mer om det, og planene fremover, litt senere).
Men bloggen er jo mye mer enn nye innlegg, og disse squashkakene som tyrkerne kaller mücver har vært blant de aller mest populære oppskriftene hele sommeren gjennom. Oppskriften er også med i boka mi «Hummus & granateple», sammen med en variant med rødbeter.
Det skader dog aldri å variere. Da Anna Jones, en av mine matskribentfavoritter, la ut oppskrift på squashburger med halloumi i sommer, måtte jeg selvsagt prøve dem. Ikke bare var halloumiosten en god idé. Fremgangsmåten var også utradisjonell.
Enklere vegetarburgere får du ikke
Det vanlige er å presse ut så mye av vannet fra squashen som mulig, og å binde deigen med egg.
Jones gjør ingen av delene. I tillegg bruker hun en god del rismel, for at burgerne skal bli litt sprøe. Ikke helt tempurasprøe, men litt mer sprø og lettere enn med hvetemel.
Resultatet? Squashburgere som er enda lettere å lage, uten å kompromisse på smaken. Og ekstra bonus for sprø kanter!
Den eneste nedsiden er at disse burgerne bør spises ferske, mens de ennå er varme eller lune. I motsetning til tyrkiske mücver, er de ikke særlig gode verken kalde eller oppvarmet.
- Nysgjerrig på halloumi? Flere oppskrifter med halloumi her.
- Mye squash i hagen? Her finner du alle mine oppskrifter med squash.
Server burgerne med en tomatbasert chilidipp (eller Jones’ chilimarmelade) og en raus porsjon grønn salat. Selv er jeg svak for portulakk eller feltsalat med yoghurtdressing. Oppskriften under har bare noen små tilpasninger fra originalen. Den gir 12-15 burgere, nok til 3-4 personer.
Squashburger med halloumi
Ingredienser
- 400 g squash, raspet
- 200 g halloumi, raspet
- 100 g rismel, (evt. hvetemel)
- 100 g hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 0,25 ts tørket oregano
- skallet fra 1 sitron, finraspet
- 3-5 ss melk
- olje, til steking (jeg bruker en blanding av olivenolje og solsikkeolje)
- salt og pepper
Chilidipp
- 2 ss olivenolje
- 2 chili, skåret i tynne skiver
- 2 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver
- 1 stor tomat, raspet
- 2 ts rødvinseddik
- salt og pepper
Sånn gjør jeg det
- Fres chili og hvitløksfedd i olivenolje i en tykkbunnet stekepanne over medium varme i 30-45 sekunder. Ha i raspet tomat og eddik. La putre til sausen har tyknet, det tar bare noen minutter. Smak til med salt og pepper, og mer eddik om du ønsker.
- Bland sammen squash og halloumi i en bolle. Bland sammen de tørre ingrediensene til burgerne i en annen. Bland de så sammen. Spe med melk til du har konsistens et sted mellom røre og deig. Den skal være våt, men ikke veldig flytende. Det er ikke sikkert du trenger all melken, det avhenger av hvor vannholdig squashen din er. Smak til med salt og pepper. Hvor mye salt du trenger, avhenger av hvor salt halloumien du bruker er.
- Varm opp godt med olje i en stor, tykkbunnet stekepanne over medium varme. Jeg bruker en blanding av ca. 2/3 solsikkeolje og 1/3 olivenolje. Du skal ha nok til å dekke hele bunnen godt. Form røren til burgere på størrelse med karbonader. Stek til gyllen og gjennomstekt, 3-4 minutter på hver side. Det skal boble godt fra oljen når du har burgerne i stekepanne. Jeg pleier å lage en miniburger først for å sjekke at saltnivået er rett. Sett til side og dekk til mens du steker resten. Du må antakelig gjøre dette i to eller tre omganger.
- Server burgerne varme eller lune med chilidippen ved siden av.
6 Responses
Denne er god.
Hei! Jeg kan ikke spise hvetemel, kan jeg ha noe glutenfritt mel i stedet? Ser veldig gode ut:)
Hei! Jeg har ikke kompetanse til å gjøre oppskriften glutenfri, dessverre, men det går kanskje an å prøve med bare rismel? Lykke til!
disse funket veldig fint med jyttemel også!
Dette ble veldig godt. Byttet ut mel og rismel med havregryn for å gjøre den glutenfri og for å bruke det vi hadde hjemme. Dette var populært for store og små og blir garantert laget flere ganger.
Disse ble veldig gode, og dip’en passet perfekt! (Likte disse ennå bedre enn de som står i boka). Rismel var verd å lete litt etter.