Ovnsbakte grønnsaker med labneh og za’atar

Løft de ovnsbakte grønnsakene til nye høyder!
Ovnsbakte grønnsaker med labneh og za'atar – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Ovnsbakte grønnsaker med labneh og za'atar – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Av

Enkelt, sunt og utrolig godt. Det er lite som slår ovnsbakte grønnsaker nå på vinteren. Med labneh og za’atar i tillegg, har du et ordentlig festmåltid på gang!

Jeg aner ikke hvorfor vi nordmenn har vært så glade i kokte grønnsaker. Eller, noe av problemet er vel streng tatt at vi aldri har vært særlig glade i det. Vi har lenge spist for lite grønt.

Best ovnsbakt

Så godt som alle grønnsaker jeg kan tenke på, er bedre ovnsbakte. I alle fall om de skal spises som de er. Ovnsbaking damper ut noe av vannet i grønnsakene, og forsterker smaken på en helt annen måte. De småbrente kantene gir et herlig særpreg. Konsistensen er også ofte mye bedre.

For å si det på en annen måte. Et brett med ovnsbakte grønnsaker er helt innafor til middag. Men hvem vil lystig spise en kasserolle med kokte grønnsaker?

Brokkoli, blomkål, gulrøtter, løk og rødbete
Brokkoli, blomkål, gulrøtter, løk og rødbete i form

Denne oppskriften er basert på en kombinasjon jeg har brukt både én og to ganger før. Men når noe funker så godt som dette, er vel dét innafor?

Fylde, smaksdybde og friskhet

Labneh, za’atar og frisk mynte står nemlig veldig godt til disse grønnsakene. Labneh tilfører en mye tiltrengt fylde, som gjør at du ikke kommer til å savne noe ved siden av (selv om retten også utmerket kan serveres til kjøtt). Har du ikke labneh, kan du fint bruke en tykk type yoghurt.

Krydderblandingen za’atar kan være litt vanskelig å få tak i. Den er likevel verdt å søke opp neste gang du er i en butikk med godt utvalg av internasjonale krydder. Mange spør om oppskrift på å lage den selv. Hovedingrediensen er en type villurt typisk for Midtøsten, og som du ikke finner i Norge. Å lage den av andre krydder du får i Norge, blir derfor ikke det samme. Vil du likevel prøve, har Henrik Henriksen en oppskrift i sin spalte i Aftenposten.

Bruk de grønnsakene du har

Jeg har listet opp ingrediensene jeg brukte denne gangen. Du kan selvfølgelig bruke akkurat de grønnsakene du har for hånden. Det aller meste passer utmerket.

Ovnsbakte grønnsaker med labneh og za'atar – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Uansett hva du bruker, prøv å få til en blanding av grønnsaker som blir søte etter en runde i ovnen, og grønnsaker som ikke blir det. Med bare løk, gulrøtter og rødbeter blir det fort en litt søt affære. Samtidig mister du en smaksdimensjon om du bare bruker blomkål og brokkoli.

Tenk også litt på hvor raskt de forskjellige grønnsakene ferdigstekes, og kutt de opp deretter, så de blir ferdige omtrent samtidig. Hardfør grønnsaker som rødbete og gulrot må kuttes mindre enn for eksempel brokkoli, som blir ferdigstekes raskere.

Server ovnsbakte grønnsaker med labneh og za’atar med brød til, og du har knall lunsj. Den kan også serveres til middag med noe enkelt kjøtt eller fisk til. Så mye smak som denne retten har, trenger du ikke tilføre mer til proteinet. Sprøstekte kikerter er et godt vegetarisk alternativ. I alle tilfeller gir dette ca. 4 porsjoner. 

Ovnsbakte grønnsaker med labneh og za'atar – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Ovnsbakte grønnsaker med labneh og za’atar

Ingredienser

  • 0,5 blomkål, i buketter
  • 0,5 brokkoli, i buketter
  • 1 løk, skåret i båter
  • 1 rødbete, skrelt og skåret i båter
  • 2 gulrøtter, skrelt og skåret i staver
  • 3 ss olivenolje
  • 300 g labneh eller tykk yoghurt
  • 1 ss za’atar, eller etter smak
  • extra virgin olivenolje, til servering
  • noen mynteblader
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  1. Forvarm ovnen til 230 grader, over- og undervarme.
  2. Fordel grønnsaker i en stor langpanne. Bland sammen med olivenolje, samt raust med salt og pepper. Stek høyt i ovnen til grønnsakene er møre og mørke i kantene, 20-30 minutter. Følg med underveis og slipp gjerne ut litt damp en gang eller to. La grønnsakene avkjøles noen minutter etter du tar dem ut.
  3. Fordel labneh på en stor tallerken. Fordel bakte grønnsaker over. Topp med extra virgin olivenolje, rause mengder za’atar, litt flaksalt (eller vanlig salt) og noen mynteblader. Server med en gang, med ekstra za’atar ved siden av, om noen skulle ønske mer.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 200+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.