Tyrkisk «pizza» (pide) med biffstrimler

Prøv en tyrkisk variant i stedet for pizza denne helgen!
Tyrkisk «pizza»: Pide med biffstrimler, oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Tyrkisk «pizza»: Pide med biffstrimler, oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Av

Ikke gjør som meg og kall det tyrkisk «pizza». Slik lager du ekte tyrkisk pide med biffstrimler. Enklere og minst like godt som pizza!

Tyrkerne elsker bakverk. De fleste nordmenn kjenner til børek, som skal ha sin opprinnelse i Anatolia. Pide, derimot, er forbeholdt dem som har vært på reise i Tyrkia. Det er det på tide å gjøre noe med!

Pide brukes om flere forskjellige bakverk. Ordet kommer fra arameisk for brød, så det er kanskje ikke så rart. Tidligere har jeg lagt ut oppskrift på den foccaccia-liknende varianten som spises til varmmat. Pide finnes derimot også som en rett i seg selv, fylt med toppingen du liker best.

Enklere å lage enn pizza

Jeg har kalt dette tyrkisk «pizza». Det er egentlig litt på kanten. Men inntil nordmenn er like godt kjent med pide som de er med pizza, får jeg bare la det stå til.

Vanligvis pleier den betegnelsen og brukes på lahmacun, en slags tynn pizza som smøres med en blanding av kjøttdeig, grønnsaker og urter over det hele. Den er en av mine absolutte favoritter fra det tyrkiske kjøkken, og jeg har delt min oppskrift på den i boka mi «Hummus & granateple».

Tyrkisk «pizza»: Pide med biffstrimler, oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Pide er enklere å lage enn italiensk pizza. Den er nemlig helt fri for saus. I stedet toppes den med finstrimlet kjøtt, grønnsaker eller strimlet ost – eller en blanding. Det går sjelden mer enn tre ingredienser i toppingen. Det er helt innafor å toppe med store mengder ost, og ingenting annet. Faktisk er akkurat den varianten manges absolutte favoritt blant alle pide-varianter. For pide er kosemat. Da teller vi ikke kalorier.

Trikset for ekstra god skorpe

Selve bunnen er ganske lik pizza. Du kan faktisk fint bruke din vanlige pizzabunn, om du vil. Formen er dog annerledes, avlangt som et skip med høye kanter.

Og prikken over i-en kommer når de kommer ut av ovnen. Da skal du nemlig pensle kantene med smør.

Ja, du hørte rett! Smør på kantene! Jeg lover deg at dette vil konvertere enhver skorpeskeptiker som legger igjen et omriss av det som har vært når de spiser pizza.

Tyrkisk «pizza»: Pide med biffstrimler, oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Tyrkisk «pizza»: Pide med biffstrimler, oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Dette er min favoritt blant variantene av tyrkisk pizza (pide) du typisk får kjøpt i Tyrkia. Pide med biffstrimler er helt enkelt fylt med biffkjøtt i små biter, finhakket tomat og litt paprika. Noen chiliflak over etter at den er kommet ut fra ovnen. Enkelt og utrolig godt!

Når det kommer til fyllet, se på målene i oppskriftene mer som et forslag enn en regel. Juster hvor mye grønnsaker og kjøtt du vil ha til egne smaksløker.

Som med italiensk pizza, er det lett å overspise på pide. Jeg anbefaler derfor å servere en frisk salat til, for eksempel denne friske og sprø vintersalaten. Oppskriften gir 6 pide, nok til 4-6 personer.

Tyrkisk «pizza» (pide) med biffstrimler

Enkel oppskrift på klassisk tyrkisk pizza (pide)
4,8 (8 stemmer).
Middag
Tyrkia
3 hours 30 minutes
4 -6 pide
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

Deig

  • 550 g hvetemel
  • 1 ts sukker
  • 25 g fersk gjær, ev. 6 g tørrgjær (0
  • 350 g (3,5 dl) vann, kaldt eller romtemperert
  • 10 g salt
  • 1 ss olivenolje, (gjerne extra virgin)

Fyll

  • 4 mellomstore tomat, den myke kjernen fjernet og resten skåret i små terninger
  • 400 g biffkjøtt
  • 1 grønn paprika, skåret i små terninger
  • 2-3 ss smør, romtemperert eller smeltet
  • tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo-pepper), til servering
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  • Bland sammen 350 g hvetemel, sukker, gjær og vann. Dekk til og la stå til det bobler godt og har hevet seg til dobbel størrelse, typisk 30-45 minutter.
  • Ha i resten av melet, salt og olivenolje. Kna til deigen er myk og smidig. Jeg bruker en kjøkkenmaskin og kjører på middels hastighet til deigen består glutentesten. Det vil si at når du tar tak i en bit deig og strekker den ut, skal du klare å få den til å bli nesten gjennomsiktig før den sprekker. Klarer du ikke det, bør deigen eltes litt mer. Det tar 5-10 minutter. Dekk til og la heve til dobbel størrelse. Det tar 1-2 timer. Sett gjerne deigen i kjøleskapet i inntil 24 timer for ekstra smakfull deig.
  • Forvarm ovnen til høyeste varme. Sett inn en pizzasten eller bakesten, om du har.
  • Del deigen i 6 like store biter og trill dem til runde emner. Dekk med et fuktet kjøkkenhåndkle og la stå i 20-30 minutter.
  • Samtidig, ha litt salt på tomatene og la stå i noen minutter. Bland biffkjøttet med godt med salt og pepper.
  • Ha godt med mel på kjøkkenbenken. Ta ett emne og kjevle det i samme retning frem og tilbake, så det får en avlang, oval form (se bildet i teksten over). Deigen skal være ganske tynn. Snu emnet noen ganger underveis og ha på mer mel ved behov. Da unngår du at deigen klistrer seg fast til kjevle eller underlag. Emnene har en tendens til å bli tynnere på midten, så kjevle gjerne litt mer i endene enn på midten. Men det gjør ikke så veldig mye om de ikke blir helt jevne!
  • Har du bakesten, ha godt med mel på en pizzaspade, skjærefjøl eller liknende som du kan bruke til å forflytte pide-en til ovnen. Jeg pleier å bruke en 50/50 blanding av rismel og hvetemel. Bruk bare vanlig hvetemel om det er det du har. Ha den utkjevlede pide-en over på pizzaspaden.
  • Har du ikke bakesten, har du pide-en over på en langpanne kledd med bakepapir.
  • Ha på ønsket mengde tomat, paprika og biffkjøtt langs midten. Kjøttet bør ligge øverst. La det være igjen ca. 2 cm langs kanten rundt hele pide-en. Strø på godt med salt, gjerne litt mer enn du vanligvis pleier. Ta så tak i langsidene og brett den ene delvis over det fyllet, deretter den andre. Klem igjen endene. Se bildet i teksten over for hvordan det skal se ut. Ha pide-en inn i den forvarmede ovnen. Stek til den begynner å få litt farge og fyllet ser stekt ut. I min ovn, på 300 grade og med varm bakestein, tar det 5-6 minutter. I en vanlig ovn og uten bakestein kan det fort ta 12-15 minutter. Følg med underveis, så finner du raskt ut hvor lenge den trenger i din ovn.
  • Så snart den er ute av ovnen, pensle kantene med godt med smør. Skjær i skiver som på bildet i teksten over. Gjenta så med de resterende pide-ene. Avhengig av hvor store du lager dem, kan du steke to i gangen.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 200+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

3 Responses

  1. Takk for oppskrift, at du deler. Satt deigen, står på heving igjen! Prøvde første gang forrige helg. Mat er også gode minner og opplevelser- i tillegg til de gode smakene i oppskriftene dine.
    ( Har første boka di, flotte bilder, farger og oppskrifter.)

4,75 from 8 votes (7 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.