Hva er egentlig sunn mat? Vi blir bombardert med den ene motsigende studien etter den andre, kjendiser som er blitt frelst av den ene eller andre dietten, og kjenner kanskje på et press om at vi må velge sunnere. I ukas episode av Vaffel tar Maj-Britt og jeg en (litt) mer alvorlig prat enn vanlig, og har snakket om vårt eget forhold til sunn mat, helse og balanse i kostholdet.
Selv om jeg i dag spiser ganske sunt, har det ikke alltid vært sånn.
Jeg er riktignok heldig. Utenom lørdagene, var brus for eksempel mer eller mindre fraværende i oppveksten. Som tenåring lagde jeg meg heller en bolle havregrøt for å døyve kveldssulten, enn å åpne en pakke potetgull.
Likevel er det ikke fritt for at kostholdet mitt fra jeg flyttet hjemmefra var langt fra ideelt. Og jeg har, som de aller fleste, hatt perioder hvor det har vært mye stress, usunn mat og lite aktivitet.
Et bevisst valg
I begynnelsen av jobbkarrieren spiste jeg take-away hver dag. Noe annet var for så vidt ikke mulig heller, når å stemple ut i 21-22-tiden på kvelden var en «rolig dag på jobben».
Jeg skjønte jo at dette ikke var godt for helsa. Verken arbeidstimene, stressnivået eller kostholdet. Alt dette spilte inn da jeg byttet jobb etter et par år. Da fikk jeg i alle fall til å lage mat hjemme de fleste kveldene.
Når jeg ser tilbake, ser jeg at det ikke ble så mye sunnere av den grunn. Det var mye (enorme) porsjoner pasta, halvfabrikata og ferdigkjøpt dessert.
Og altfor lite grønnsaker.
Likevel var det starten på en prosess som på mange måter fortsetter ennå. Jeg har lest mye om både sunnhet og helse. Noen ernæringsekspert er jeg selvfølgelig ikke. Men jeg har lært nok til å kunne se over de til stadighet motstridende overskriftene på nettavisene, som først og fremst vil ha et klikk fra deg.
Gjennom det, har jeg tatt inn en del prinsipper i matlagingen hjemme. Uten at jeg går og tenker på at alt skal være sunt hele tiden. Når det skal sies, tenker jeg nesten aldri på det sånn.
Men jeg tenker på balanse og variasjon. Den enkleste måten å gjøre det på, er å prøve å unngå å spise samme type hovedråvare mer enn én gang i uka. Med rester, blir det jo gjerne to eller tre ganger likevel.
Jeg er ogå bevisst på å spise mye grønnsaker og frukt.
Og jeg holder meg unna bearbeidede produkter så langt det lar seg gjøre, og lager heller maten selv, fra bunn av.
Det krever litt mer, men det er et valg jeg har tatt for meg selv.
Ikke enkelt for noen!
Å spise noenlunde sunt er i teorien ikke så vanskelig. I praksis kan det være alt annet enn enkelt.
Livet kommer ofte i veien. Stress gjør mye med oss, også for helsa og kostholdet. De enkle løsningene er, nettopp, enkle.
Matindustrien gjør det heller ikke enklere for oss. De bruker millioner av forskningskroner hvert år for å lage produkter som kroppene våre vil ha, selv om de ikke er gode for oss. Det skal man ikke kimse av.
Å spise noenlunde sunt og balansert er ikke enkelt for noen. Heller ikke for oss som er normalvektige, noenlunde aktive og tilsynelatende har lykkes.
Hør ukas episode
I ukas episode av Vaffel snakker Maj-Britt og jeg om nettopp dette. Vårt forhold til sunn mat. Hva vi har vært gjennom. Hva vi har lært. Hvordan vi holder vekta, selv om vi spiser masse god mat.
Episoden kan du høre under, eller der du pleier å høre på podkast. Og følg oss gjerne, så dukker det opp nye episoder i avspilleren din hver søndag.
Under har jeg også lagt ved noen oppskrifter til inspirasjon, for å vise at sunnhet, god smak og en følelse av å ha blitt mett kan gå hånd i hånd. Og at du ikke trenger å spise masse rare spesialingredienser eller bruke masse tid for å spise sunt.
God lytt!
Oppskrifter fra Vaffel episode 8
Oppskrifter:
- Kikertsalat med tomat og koriander
- Shakshuka
- Tyrkiske linseboller
- Kald yoghurtsuppe med kikerter, agurk og mynte
- Ristede kikerter med hakket salat
- Kyllingsalat med kål og klementiner
- Chunky linsesuppe med grønnsaker
- Sitronkylling med za’atar
- Kikerter i spicy tomatsaus
- Grønne linser med spinat
- Tyrkisk kyllinggryte med paprika
- Libanesisk moussaka – og noen tanker om kjøttfri mat