Det tyrkiske kjøkken har mange skatter, bare du leter godt nok. Denne, en tomatsuppe med kjøttdeig og pasta, er enkel å lage og utrolig tilfredsstillende på smak! Tomat og kjøttdeig gir suppen en dyp og god smak av umami, mens pasta gjør suppen både mettende og rustikk. Rett og slett en enkel og knallgod hverdagssuppe!
Det var samboeren som sendte oppskriften, i form av en lenke. Ingen kontekst, bare lenke. Men det var nok.
Tomat, kjøttdeig og pasta, smaksatt med litt chiliflak og mynte? Dette var jo mantı – tyrkernes mest kjente pastarett – i tomatsuppeform. Det måtte bare prøves!
Suppe fra Tyrkias porselenshovedstad
Suppen har sitt opphav i Kütahya, en i tyrkisk målestokk liten by i vestre Anatolia.
Jeg har aldri vært der, men navnet kjenner jeg godt. Herfra kommer nemlig ett av Tyrkias største porselensmerker. Tyrkias Porsgrunn, altså.
Selv har jeg ikke kjøpt så mye derfra. Har du fulgt meg en stund, er sannsynligheten likevel stor for at du har sett en eller to av deres tallerkener her på bloggen. Og har du vært i Tyrkia, vil det forundre meg om du ikke har spist på restaurant som bruker servise herfra.
Men tilbake til tomatsuppen med kjøttdeig og pasta, som jeg nå innser burde fått bli fotografert i en bolle fra nettopp Kütahya. Jeg får ha det i mente neste gang jeg er innom en Kütahya-butikk, så jeg får supplert tallerkenene med en suppebolle eller to.
Klassiske tyrkiske smaker
Jeg har ikke greid å finne så mye informasjon om denne suppen. Den er ikke å se i noen av mine tyrkiske kokebøker.
Akkurat dét synes jeg er litt rart. Både fordi jeg har en del slike bøker, og fordi suppen er så utrolig god og enkel.
Og, ikke minst, breddfull av klassiske tyrkiske smaker.
Suppen heter tekke çorbası på tyrkisk. Kanskje navnet gir oss en pekepinn på hvor suppen kommer fra?
Tekke er et ord som såvidt jeg kan finne ut har religiøse konnotasjoner. Dette var bygg hvor medlemmer av sufibrorskapet kunne treffes eller trekke seg tilbake i.
Kanskje har en av disse hatt denne suppen som sin spesialitet? Det er nok sannsynlig, uten at jeg har greid å finne ut av om det er dette som har gitt suppen sitt tyrkiske navn.
Çorba er det tyrkiske ordet for suppe, og gir oss altså ikke noen flere hint.
Dette er likevel en suppe som er verdt å prøve, uansett religiøs overbevisning eller ei.
Med hjemmelaget pasta – om du vil
Den smaken som om om du har stått på kjøkkenet hele dagen. Likevel er dette en suppe av det enkleste slaget. I alle fall om du ser bort fra én ting. Den inneholder nemlig hjemmelaget pasta!
Du kan selvfølgelig bruke tørket pasta, om du vil. Siste rest av en pastapakke du har liggende, for eksempel. Jeg vurderte også det da jeg skulle lage oppskriften for bloggen.
I så fall må du gjerne koke pastaen separat. I motsatt fall må du forlenge koketiden til pastaen er kokt, og tilsette litt mer væske (og salt).
Samtidig: Pastaen i suppen er så rustikk og enkel, at den faktisk ikke er så mye jobb som det skulle høres ut som. Har du tid, anbefaler jeg å prøve det!
Alt du trenger å gjøre, er å kna sammen en enkel pastadeig, la den hvile en halvtime, kjevle ut (bruk pastamaskin om du har, men det er ikke nødvendig) og skjære ut i (rustikke) kvadrater.
Jeg bruker vanlig hvetemel – bruk gjerne pastamel om du har. Litt salt, ett egg – og noen dråper vann så det hele kommer sammen.
I Tyrkia er det nemlig slik man lager eggepasta, med helt egg og litt vann. Den er derfor ikke så mektig som italiensk eggepasta, hvor væsken ofte for det meste er eggeplommer.
Varianten i denne oppskriften har riktignok veldig lite vann i forhold til en klassisk tyrkisk pastadeig. Skal du for eksempel lage den virkelige tyrkiske pastaklassikeren – mantı – er det litt mer vann i deigen.
Mantı omtales ofte som tyrkisk ravioli. Selv mener jeg det er en sannhet med visse modifikasjoner.
Mantı er, som ravioli, fylt pasta, eller dumplings om du vil. Der stopper også likheten. Formen er annerledes, fyllet er annerledes – og sausene (for tyrkerne har to sauser på én gang) er annerledes.
Oppskrift på denne tyrkiske klassikeren over alle klassikere, og mer om historien bak, finner du i kapitlet Den sosiale maten i Aubergine & tahini.
Der finner du også de litt mer rustikke georgiske dumplingene khinkali, fylte vinblader (med og uten kjøtt) og iransk lammegryte. Tradisjonell mat som alle, nykommere som innfødte, bare elsker.
Nå ble det en digresjon til, men det er altså vanskelig å snakke om pasta i Tyrkia uten å komme innom regionens herlige dumplings!
Tyrkisk tomatsuppe med kjøttdeig – men uten ferske tomater
Denne suppen er i høyeste grad en «kjøkkenskapsuppe», og som kan lages året rundt. Med unntak av kjøttdeigen, har du antakelig det du trenger alltid i kjøkkenskapene.
I klassisk versjon kommer rødfargen kun fra tomatpuré og paprikapuré. Sistnevnte er en del brukt i Tyrkia, og er lagd på samme måte som tomatpuré, bare med paprika i stedet.
Disse ingrediensene gir, sammen med kjøttdeigen, suppen en dyp og tilfredsstillende umami-smak du vil måtte bruke timesvis med koking for å oppnå samme gode smak!
Her i Tyrkia får jeg kjøpt både tomatpuré og paprikapuré av høy kvalitet. I Norge er ikke det alltid mulig. Dessuten er tomatene enda i sesong, så jeg har også tilsatt litt frisk tomat i suppen.
Du kan selvfølgelig bruke hermetiske, om du vil. Mos dem i så fall gjerne med en stavmikser først. For ferske tomater, deler jeg dem i to og rasper dem på grovsiden av et rivjern. Da blir skallet igjen, som jeg kaster.
Fikk du lyst på mer tomatsuppe? Se også min oppskrift på «vanlig» tomatsuppe.
Serveringstips for tomatsuppe med kjøttdeig og pasta
Tyrkisk tomatsuppe med kjøttdeig og pasta er en rustikk og mettende suppe som står godt på egne ben. Godt brød er riktignok aldri feil til. Surdeigsbrød, hvitløksbrød, baguette…ditt valg!
Er dette eneste rett du serverer til middag, ville jeg også lagd en raus porsjon salat til.
Selv serverer jeg den som en forrett til litt lettere middag, så det nesten blir som to mindre hovedretter. Suppen på bildet, for eksempel, ble spist med børek og en enkel salat til.
Holder til 3-4 porsjoner som hovedrett, 4-6 som forrett eller siderett.
Tyrkisk tomatsuppe med kjøttdeig og pasta
Ingredienser
- 1 ss smør
- 1 ss olivenolje
- 150 g kjøttdeig
- 1 løk, finhakket
- 2 hvitløksfedd, finhakket
- 40 g tomatpuré
- 20 g tyrkisk paprikapuré (tatlı biber salçası), ev. 1 finhakket grillet paprika eller mer tomatpuré
- 400 g tomat, flådd og finhakket
- 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo-pepper)
- 0,5 ts tørket mynte
- 1 l kokende vann
- 160 g fersk pasta, (se under) ev. 100 g tørr pasta
- salt og pepper
Pasta
- 100 g hvetemel, (gjerne pastamel om du har)
- 1 egg
- 1-2 ss vann
- en klype en klype salt
Sånn gjør jeg det
- Begynn med pastadeigen. Bland hvetemel med en klype salt. Knekk i egg. Bland godt sammen, og spe med en og en spiseskje vann til du har en fast deig. Kna deigen til den er noenlunde smidig, 3-5 minutter. Pakk inn i noe tett og sett i kjøleskapet en halvtime.
- Varm en stor tykkbunnet kasserolle over medium varme. Fres kjøttdeig og løk i smør og olivenolje til løken er klar og myk, 8-10 minutter. Rør om av og til. Ha i hvitløk, tomatpuré og paprikapuré (eller alternativ – se ingredienser). Fres videre i et par minutter mens du rører hele tiden. Ha i tomater, chiliflak og tørket mynte. Kok opp og la putre i 4-5 minutter. Ha så i vann, bland godt sammen og la putre videre i 10-15 minutter. Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer krydder.
- Samtidig, kjevle ut pastaen så tynt du ønsker. Bruk rikelig med mel så den ikke fester seg eller sprekker opp. Skjær i 1-2 cm store ruter – det er ikke veldig nøye om de blir helt uniforme og pene. Du kan også bruke pastamaskin. Kjør den da gjennom på 0, brett og gjenta 8-10 ganger. Ha på rikelig med mel underveis (men ikke på siden du bretter inn). Kjør den så gjennom maskinen noen ganger til (uten å brette) mens du øker ett hakk for hver gang, til du har passe tykkelse. Jeg stopper på 4 (rustikk) eller 5 (litt mer delikat).
- Ha pastaen i suppa mens du rører godt. La putre til pastaen er kokt og flyter opp, 2-3 minutter. Bruker du tørket pasta, trenger den lenger tid og 1 dl mer væske. Du kan også koke den separat og ha den i ferdigkokt. Trekk av varmen og la stå noen minutter før servering.
- Dryss gjerne litt finhakket bladpersille over ved servering, og sørg for å ha en skvis sitronsaft tilgjengelig for den som ønsker det.