Libanesisk gryte med kjøttdeig og erter

Enkel hverdagsmat med masse smak.
Libanesisk gryte i grønn gryte på mørk bakgrunn, sett fra øyenivå
Libanesisk gryte i grønn gryte på mørk bakgrunn, sett fra øyenivå
Av

Enkle fremgangsmåter og masse smak – ikke rart at mat fra Midtøsten slår så godt an! En av mine favoritter om dagen er denne, en libanesisk gryte med kjøttdeig, erter og andre godsaker som passer perfekt som hverdagsmiddag.

Gryten heter selvfølgelig ikke «libanesisk gryte» i Libanon. Der heter den bazela.

Jeg vet ikke hva det betyr (legg gjerne inn en kommentar på innlegget om du vet!), men jeg antar at det er beslektet med det tyrkiske ordet bezelye, som betyr erter.

For selv om jeg beskriver den som en libanesisk gryte med kjøttdeig og erter, er det ertene – og ikke kjøttet – som er hovedingrediensen. I Midtøsten er de nemlig mye flinkere til å bruke grønnsaker enn oss nordmenn.

Kjøttet kan fint være med for å gi smak, heller enn å være hovedingrediens. Min samboers bestemor pleide for eksempel ofte å ha en spiseskje eller to med kjøttdeig i grønnsaksrettene hun lagde, for å gi det litt mer smak.

I denne gryta er det riktignok ganske mye mer enn en spiseskje eller to med kjøttdeig også, så det føltes rett å oversette det som libanesisk gryte med kjøttdeig og erter. Selv om det også er mye grønnsaker!

Libanesisk gryte i grønn gryte på mørk bakgrunn, sett fra siden

Sunt og godt med alt i en gryte. Blir ikke bedre hverdagsmat enn det.

Libanesisk oppskrift – via Sverige

Oppskriften har jeg for øvrig ikke hentet fra Libanon, men fra vårt naboland.

Zeina Mourtada har i mange år begeistret svenskene med sin kombinasjon av oppskrifter fra hele verden. Hun er født i Sierra Leone av libanesiske foreldre, før de kom til Sverige da Zeina var barn.

Hun har aldri unnskyldt sitt opphav, men gjort det til en styrke med autentiske oppskrifter fra hele verden. Skjønt, det libanesiske kjøkken er selvfølgelig det som står hennes hjerte og kunnskap nærmest.

Jeg er veldig glad i den vegetariske gryteretten med erter og potet som er populær mange steder rundt Middelhavet, så bazela har jeg hatt på radaren lenge. Da Zeina la den ut på Instagram her om dagen fikk jeg endelig ånden over meg. Det er jeg veldig glad for at jeg gjorde!

Jeg har som alltid gjort en del research for å lære litt om forskjellige varianter av retten, men i hovedsak har jeg her fulgt Zeinas oppskrift. Hun tilsetter potet i gryten, som ikke er autentisk. Men det passer utrolig godt. Det er jeg enig i og har gjort det samme! Sløyf den om du vil.

Zeinas originaloppskrift finner du her: Bazela wo roz- Libanesisk gryta

Noen tips på veien

Det som i hovedsak gir denne libanesiske gryteretten smak er kombinasjonen tomatpuré, urter og libanesisk 7-krydder.

Det går med ganske mye tomatpuré, så bruk gjerne en variant av god kvalitet.

I Libanon bruker de fersk koriander til denne retten. Jeg hadde ikke det for hånden, og har også en samboer som ikke liker koriander. Jeg brukte derfor bladpersille, som ofte er et godt substitutt for den som ikke liker koriander. Men bruk helst koriander om du liker det!

Legg merke til at urtene skal inn helt til å begynne med og stekes sammen med hvitløken. Det gir dem en litt annen smak enn når du har dem i etter væsken. Genialt triks!

Libanesisk 7-krydder er en krydderblanding som brukes mye i Libanon. Hvilke krydder som inngår og forholdstall mellom de forskjellige krydderne kan variere, men de dominerende smakene er varmende krydder som allehånde, kanel og nellik.

Bokser med ingredienser oppstilt på kjøkkenbenk med fargerike fliser i bakgrunne
Noen av ingrediensene jeg bruker for å løfte hverdagsmat, og som du får innføring til i min nye bok. En god blanding av hjemmelagd og kjøpt. Foto: Bahar Kitapci fra boka Nydelig! Spennende mat full av smak

Du finner libanesisk 7-krydder i butikker med godt utvalg av internasjonale varer, typisk grønnsaksforretninger eller nettbutikker som spesialiserer seg på krydder. Det er også enkelt og godt å lage selv!

Min grunnoppskrift på libanesisk 7-krydder finner du min nyeste bok «Nydelig! Spennende mat full av smak».

Der får du også 10 andre enkle grunnoppskrifter på ingredienser som løfter hverdagsmaten mange hakk, som palestinsk chilipaste og saltsyltede sitroner.

De tar bare minutter å lage, men holder i flere måneder. Perfekt til å gi vanlig hverdagsmat masse smak på få sekunder!

Boka fås hos alle bokhandler, kjøp gjerne på nett gjennom min samarbeidspartner Norli.

Når det gjelder erter, bruker jeg frosne erter her, men du kan også bruke ferske. Der vi er vante til å koke ertene bare noen minutter, så de fortsatt er grønne og fine, er det vanligere å koke dem helt myke, nærmest skrukkete, i Tyrkia og Midtøsten.

Det høres kanskje rart ut, men jeg synes faktisk det blir minst like godt! Foretrekker du grønnere erter, tilsetter du dem litt senere i prosessen enn hva jeg gjør.

Når det gjelder væske, blir det best om du bruker kraft, men det går helt fint med vann også. Selv liker jeg ikke smaken av buljongterning (synes alt smaker det samme). Jeg bruker derfor heller vann enn buljong når jeg ikke har kraft stående – noe som er mesteparten av tiden.

Serveringstips for libanesisk gryte

Libanesisk gryte med kjøttdeig og erter er en hverdagsgryte som passer best med helt enkelt tilbehør.

Jeg tenker at ris, aller helst tilberedt som de gjør i Tyrkia og Midtøsten, passer best til. Rettens fulle navn er da også bazela wo roz (erter og ris). Se: Enkel fremgangsmåte for tyrkisk ris.

I denne delen av verden bruker de yoghurt som vi gjør rømme, og en god klatt gresk yoghurt er utmerket til alle tomatbaserte gryteretter som denne. (Oppskrift på hjemmelaget yoghurt, om du føler for å prøve det.)

Om du vil, kan du også lage en helt enkel salat. Jeg tenker noen grønne blader, kanskje en revet gulrot eller to, saften fra en sitron og litt extra virgin olivenolje gjør susen. Trenger ikke noe mer enn det når det er så mye smak i gryta.

Oppskriften gir 3-4 porsjoner.

Libanesisk gryte i grønn gryte på mørk bakgrunn, sett ovenfra

Libanesisk gryte med kjøttdeig og erter

Enkel hverdagsmat med masse smak.
4,9 (19 stemmer).
Middag
Libanon
40 minutes
3 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 3 ss olivenolje, jeg bruker en mild extra virgin
  • 20 g frisk koriander, ev. bladpersille (uten tykke stilker), finhakket
  • 4 hvitløksfedd, finhakket
  • 500 g kjøttdeig, se tips under
  • 80 g tomatpuré
  • 0,5 ts libanesisk 7-krydder, se tips under
  • 5 dl kraft, eller vann
  • 200 g (2 store) gulrot, skåret i 1 cm terninger
  • 200 g (1 stor) potet, skåret i 1 cm terninger (kan sløyfes)
  • 200 g grønne grønne erter, frosne eller ferske
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  • Varm en tykkbunnet gryte over medium varme. Fres koriander/bladpersille og hvitløk i olivenolje til de begynner å farge, 1-2 minutter.
  • Skru opp temperaturen til medium/høy og ha i kjøttdeig. Bryt opp og brun kjøttdeigen samtidig som du blander den godt med urtene og hvitløken.
  • Skru ned temperaturen til medium/lav og ha i tomatpuré og libanesisk 7-krydder. Bland godt sammen og fres under omrøring i et lite minutt.
  • Bland inn kraft eller vann og kok opp. Ha så i gulrot, potet og grønne erter (se tips under om du liker ertene mindre kokt enn her). Kok opp, sett på lokk og la putre i 10 minutter. Ta av lokket og la putre videre til gryten har tyknet og grønnsakene er møre, 15-20 minutter. Smak til med salt og pepper underveis.
  • Trekk av varmen og la stå noen minutter før servering.

Tips & noter

Libanesisk 7-krydder er en krydderblanding som fås kjøpt i butikker med godt utvalg av internasjonale krydder. Krydder og forholdstall kan variere, så prøv gjerne forskjellige typer til du finner din favoritt. Du kan også lage det selv (oppskrift i min bok Nydelig! Spennende mat full av smak). Krydder som ikke er helt ferskt vil ha mindre smak, smak i så fall til med litt mer krydder etter smak.
For grønnere erter: Jeg liker ertene godt kokt (det passer best til denne type mat) og har dem derfor i sammen med de andre grønnsakene. For spenstigere/grønnere erter, kan du tilsette dem når du tar av lokket til gryten.
Potet er veldig godt i, men ikke autentisk for gryteretten, så utelat det om du vil.
Jeg bruker 500 g kjøttdeig, men du kan fint bruke 400 g, som er mer vanlig pakkestørrelse. Da får du litt mindre porsjon. Du kan eventuelt kompensere med litt mer erter eller potet.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 200+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

11 Responses

  1. Hei, jeg er i Tyrkia nå. Er det mulig å få kjøpt Libanesisk 7-krydder ferdig her i Tyrkia? Og hva heter det da i så fall?😊

    1. Det er ikke i vanlig bruk her, så da må du nok på kryddermarkedet i så fall. Lübnan 7 baharat heter det på tyrkisk, eventuelt engelsk Lebanese 7-spice. Skader ikke å spørre, men vær klar over at ikke alle tyrkere er like flinke til å si nei og kan fort finne på å selge deg en annen krydderblanding i stedet…

  2. 5 stars
    Hei Vidar! Jeg lagde denne etter oppskriften, med vann, men uten potet – jeg må fryse halvparten, og synes ikke poteter som har vært frosne er noe særlig. Gryta smakte utmerket! Så kom jeg på at jeg hadde en liten plastbutt med oksehalekjøtt i egen kraft og tilsatte dette. Det gjorde ingenting!

  3. 5 stars
    Har laget denne mange ganger nå – og både familie og gjester digger den. Øker krydderet litt, det tåler den godt. Har også hatt i rent lammekjøtt i biter («hverdagslam») i tillegg til kjøttdeigen, funker bra det også. Uansett en veldig smakfull gryte som det virker som «alle» liker.

  4. Hei.
    Bare til info for de i Norge som lurer på om Baharat er å få tak i her i landet. Faktisk! Jeg bestilte i nettbutikken til Verdensmat i Oslo.

  5. 5 stars
    Smaksrik og god! Brukte litt ekstra kryddermiks da jeg synes en halv teskje var litt snaut 😄
    Døtrene mine på 3 og 5 år spiste også godt av denne, og de kan være harde kritikere av ting som ikke er yoghurt

4,85 from 19 votes (14 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.