Det er ikke uten grunn at tyrkerne har gitt denne retten navnet «skjesalat». Den er nemlig så saftig at du helst bør spise den med skje, ikke gaffel!
På sommeren går det mye i forskjellige varianter av tomat, agurk og løk. Med de to førstnevnte i høysesong, gjelder det å gjøre det beste ut av det før tomatene igjen blir bitre og agurkene smakløse.
Den klassiske gjetersalaten er en gjenganger. Det samme er enkle tomatsalater med lilla basilikum. Gavurdağsalaten, en saftigere, nærmest salsaaktig variant, må jeg også ha en gang i blant. Og, ikke minst, verdens beste tomatsalat.
Nå i sommer har en ny favoritt kommet til. Tyrkisk skjesalat.
Så saftig at den kan spises med skje
Skjønt, ny er den ikke. Jeg har både visst om, lagd og spist salaten lenge.
Som med de andre salatene, er det et ganske stort spenn i hvordan folk lager den. Men den er lettest å tenke på som en mellomting mellom gjetersalaten, hvor tomat og agurk spiller hovedrollen, og Gavurdağsalaten, hvor finhakket tomat, valnøtter og granateplesirup utgjør kjernen.
Det viktigste kjennetegnet for skjesalaten ligger i navnet. Den skal være så finhakket og full av safter at den er enklest å spise med skje.
Friskt, saftig og nydelig!
Et par ord om ingrediensene
Som sagt er det mange varianter av skjesalat. De færreste måler opp. I stedet lages den på slump etter hva du har for hånden eller føler for den dagen.
Noen dager litt mer tomat, andre dager mer av noe annet. Smaksettingen kan også variere med forskjellige kombinasjoner av sitronsaft, granateplesirup, eddik, olivenolje og urter.
Jeg bruker sivri biber i denne retten. Det er en type grønn paprika som er vanlig i Tyrkia. Den er lang og tynn i formen, omtrent som en ekstra tynn og lang grønn chili med ganske tynne vegger.
Du finner den hos enkelte tyrkiske grønnsaksforhandlere med godt utvalg. Har du den ikke, går det helt fint med vanlig grønn paprika – eller du kan bare droppe den. Godt blir det uansett!
Granateplesirup, sumak og tyrkiske chiliflak finner du også hos butikker med godt utvalg av internasjonale varer.
Granateplesirup er en syrlig sirup av nedkokt granateplesirup. Det selges ofte som nar ekşisi (tyrkisk) eller pomegranate molasses (engelsk). Sjekk innholdsfortegnelsen når du kjøper. Granateple bør være eneste, eller i alle fall første, ingrediens.
Unngå det som selges som granateplesaus (nar sosu på tyrkisk). De ser til forveksling like ut, men dette er søte produkter med et helt annet smaksbilde og nesten ingen ekte granateple i.
Sumak er et syrlig krydder lagd av knuste sumakbær. Det brukes ofte i salater og marinader.
Tyrkiske chiliflak er det som på tyrkisk heter pul biber, og ofte omtales som Aleppo pepper (Aleppo-chili) på engelsk. Det er milde og aromatiske chiliflak som varmer uten å brenne. Har du dem ikke, kan du bruke en klype vanlige chiliflak i stedet, eller litt finhakket fersk chili.
Noen tips på veien
Tyrkisk skjesalat har mye smak, og er ganske syrlig. Den passer derfor veldig godt til litt fete eller kraftige retter. For eksempel grillmat eller stekt kjøtt.
Salaten blir best om du lager den 10-15 minutter før du skal spise den. Da får grønnsakene tid til å slippe litt av saftene. Og de mange gode smakene får tid til å bli godt kjente med hverandre.
Siden den inneholder agurk, bør du imidlertid ikke lage den veldig mye mer enn en halvtime i forveien. Da blir agurken fort litt bløt i konsistensen, og salaten mister noe av friskheten som gjør den ekstra god.
Men når det er sagt, er den fortsatt god i flere timer etter du har lagd den om du oppbevarer den i kjøleskapet. Bare ikke helt like god som når den er nylaget.
Oppskriften gir 2-3 porsjoner som siderett.
Tyrkisk skjesalat (Kaşık salatası)
Ingredienser
- 300 g (ca. 2 mellomstore) tomat, finhakket
- 75 g (ca. 1 liten eller 1/4 slangeagurk) agurk, finhakket
- 2 vårløk, finhakket
- 2 sivri biber (tyrkiske grønne paprika), (tyrkiske grønne paprika), finhakket (ev. 0,25 grønn paprika) (kan sløyfes)
- 6 halve valnøtter, finhakket
- 1 ss granateplesirup
- 1 ss sitronsaft
- 3 ss extra virgin olivenolje
- 1 ts sumak
- 0,5 ts tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo-pepper), (kan sløyfes)
- salt og pepper
Sånn gjør jeg det
- Ha tomatene i en skål og ha over salt. La stå i noen minutter mens du gjør klar resten av ingrediensene.
- Ha i agurk, vårløk og paprika, samt litt mer salt. La stå et minutt eller to. Bland så inn resten av ingrediensene og server med det samme.
Tips & noter
- I stedet for vårløk, kan du fint bruke rødløk eller vanlig gul løk etter smak. Bare pass på å finhakke den ordentlig.
- Tilsett gjerne noen finhakkede urter, som bladpersille eller mynte, om du liker det og har det for hånden.
- Salaten er ganske syrlig. Jeg liker det godt, men vil du ha litt mer balanse kan du tilsette en teskje eller to honning. Bland den i så fall sammen med sitronsaft og granateple før du har den i, så den ikke klumper seg.
- Se artikkelen over for tips knyttet til sivri biber, granateplesirup, sumak og tyrkiske chiliflak.
Én kommentar
Fantastisk godt og perfekt på en varm sommerdag.