Jeg ble litt satt ut da jeg gjorde research for å introdusere temaet for månedens nye oppskrifter. Ingen av mine kokebøker om palestinsk mat har en egen introduksjon til det palestinske kjøkken.
I stedet har de personlige innledninger. Om sin familie, sine egne minner om eller tilknytning til Palestina og, kanskje aller viktigst, hvor viktig matkulturen er for både samhold og identitet til et folk som er spredd for alle vinder. Kjennetegnene for det palestinske kjøkken må du plukke ut fra anekdoter her og der.
Nå har jeg lest alle disse bøkene flere ganger fra før, så det burde ikke vært en overraskelse. Men nok en gang slår det meg at mat og oppskrifter er så mye, mye mer enn å blande sammen mer eller mindre tilfeldige ingredienser for å holde kroppene våre i live. Mat er også kultur, identitet og tilhørighet. Det er minner, samhold og historie.
I stedet for den sedvanlige «I Palestina spiser de» type innledning, vil jeg i stedet anbefale tre forskjellige kokebøker som omhandler palestinsk mat fra tre forskjellige perspektiver. Så får du heller ta en titt på Wikipedias utfyllende side om det palestinske kjøkken om du vil vite mer om kjennetegn og den slags.
Tre kokebøker om palestinsk mat
The Gaza Kitchen: A Palestinian Culinary Journey av Laila El-Haddad og Maggie Schmitt gir et nydelig og opprivende innblikk i livet på Gaza anno ca. 2009/10. Om gjestfrihet, matkultur og å gjøre det beste ut av en vanskelig situasjon. Boka inneholder en lang rekke tradisjonelle oppskrifter fra Gaza, og er et resultat av forfatternes flere besøk til Gaza, hvor de har lært alt fra en rekke lokale familier. Boka var favorittkokeboka til min redaktør Anne-Berit, som var en aktiv aktivist for den palestinske saken.
The Palestinian Table av Reem Kassis gir perspektivet til en palestiner som vokste opp i Jerusalem, men flyttet til USA som 17-åring. Her tok hun utdannelse og gjorde en suksessrik karriere i forretningsverdenen, før hun tok en helomvending og ble (mat)skribent. Hun har gitt ut to kokebøker med sitt perspektiv på palestinsk mat, og skrevet flere artikler om mathistorie, kultur og kulturell appropiering på steder som New York times, Washington Post og Financial Times. The Palestinian Table var hennes første bok og kom ut til strålende kritikker.
Falastin: A Cookbook av Sami Tamimi og Tara Wigley er et mer moderne blikk på palestinsk matkultur. Rettene her for det meste ikke tradisjonelle, men moderne tolkninger eller nye retter som bruker ingredienser og smaker typisk for det palestinske kjøkken. Tamimi er den mindre kjente halvdelen av Ottolenghi-imperiet, mens Wigley er veteran fra testkjøkkenet deres. I mine øyne er de beste Ottolenghi-bøkene der hvor Tamimi har vært involvert, og Falastin har mange fantastiske oppskrifter å prøve seg på. Tamimi har også bemerket seg med betraktninger om palestinsk kultur på Instagram det siste halvåret.
Ønsker du å kjøpe noen av disse bøkene, finnes de hos Norli her:
- The Gaza Kitchen (for tiden utsolgt, men tilgjengelig hos f.eks. Blackwell’s)
- The Palestinian Table
- Falastin
(Jeg har et samarbeid med Norli, men jeg tjener ikke noe på disse lenkene.)
En avsluttende merknad
Selv om det er over ett år siden jeg begynte å planlegge en bolk om palestinsk mat, er det umulig å dele månedens oppskrifter uten å reflektere over situasjonen for palestinere. I Gaza, men også på Vestbredden og verden over.
Det er kanskje rart å tenke på mat når situasjonen er som den er. Men maten og matkulturen har vært ekstra viktig å lene seg på for palestinere verden over de siste månedene. De har samlet seg rundt sine tradisjonsretter. Jeg er sikker på at de samme rettene vil spille en sentral rolle når tiden (forhåpentligvis) kommer for å ta hverdagen tilbake for folk i Gaza. At et felles måltid med palestinsk mat vil være en av de første tingene som får gleden tilbake hos mange.
Denne måneden vil jeg donere 10% av medlemsinntektene til World Central Kitchen, som serverer mat i konfliktsoner. De har vært aktive i Gaza og tidligere denne uken ble 7 av deres ansatte drept av israelske bomber. De var også raskt til stede etter jordskjelvene i Tyrkia i fjor. Ønsker du å gi mer på egen hånd, kan du gjøre det fra deres hjemmeside (velg «Donate» fra menyen).
Kommer på VB+ denne måneden
VB+ er medlemsdelen av Et kjøkken i Istanbul, med eksklusive oppskrifter, nyhetsbrev, Masterclass og mer. Les mer her.
I dag får du intet mindre enn fem helt nye oppskrifter, pluss en grunnoppskrift på palestinsk chilisaus som også er med i min siste bok. Alle disse oppskriftene er fra eller inspirert av det palestinske kjøkken – de aller fleste av dem ganske så autentiske og tradisjonstro. Når maten er så god, er det liten grunn til å leke for mye med den.
De fem nye oppskriftene er gratis tilgjengelig i to uker, deretter for medlemmer. Medlemmer får også alle månedens oppskrifter samlet i en hendig PDF. Du finner lenke til alt dette lenger ned.
Men det kommer mer for VB+ medlemmer!
Neste uke skal det i spalten «Fra kjøkkenet» handle om granateplesirup. Du får masse gode tips om denne ingrediensen, pluss en del oppskrifter du kan bruke det i.
Fredag 19. april er det duket for ny Masterclass. Tema er ikke klart ennå, men om jeg får det til, har jeg lyst til å få til en sending som handler om børek. Om det blir denne måneden eller senere får vi se an når det nærmer seg.
På aprils siste fredag returnerer vi til det palestinske kjøkken, når vår egen sommelier Maj-Britt Aagaard gir deg tips til å sette vin til den palestinske nasjonalretten musakhan.
Denne måneden på VB+: April 2024
Medlemmer får alle månedens oppskrifter samlet i et eget e-hefte her:
2 Responses
Hei
Takk for inspirerende historier og matoppskrifter.
Vil bare sier ifra at det har blitt vanskeligere å finne frem til matoppskrifter. Leser sammen historier igjen og med mange reklamer, men utrolig vanskelig å navigere meg til oppskrifter.
Takk for tilbakemelding!
Annonsene er med på å finansiere nettsiden, og det er mulig å kjøpe seg reklamefri tilgang ved å bli medlem. Enkelt sagt: Ingen annonser eller medlemmer, ingen oppskrifter. Akkurat nå er det ingen planer om å redusere antallet annonser, men jeg tar selvfølgelig tilbakemeldingen med meg i videre vurderinger.
Når det gjelder at det er blitt vanskeligere å finne frem til oppskrifter er jeg usikker på hva du mener. Kan du utdype? Alle oppskrifter har en «Gå rett til oppskriften»-knapp helt øverst. Klikker du på den, hopper du forbi innledningsteksten og til selve oppskriften. Om det er å finne frem i arkivet du mener, finner du masse muligheter for å sortere etter type rett, kjøkken, ingrediens osv. om du klikker «Oppskrifter» fra menyen.
Hører fra deg 😊