Grillmat fra Tyrkia & Midtøsten

Det er veldig gode grunner til at Tyrkia og Midtøsten er kjent for sine kebaber og annen grillmat.
Av

Opp bakken, over haugen og ned igjen på den andre siden fra der jeg bor, ligger ett av Istanbuls kjente kebabdistrikt. Kebab-jointer finner du selvfølgelig overalt i hele Tyrkia, men akkurat her, i bydelen Aksaray, ligger de på rekke og rad. De fleste drives av folk med opphav i Urfa, Adana eller andre steder i sørøstre Tyrkia som er kjent for sine gode kebaber.

De første årene etter at jeg flyttet til Istanbul dro vi ofte hit. Stedene er maskuline, tempoet høyt. Menyen er kort og for de fleste helt unødvendig. De fleste gjestene vet akkurat hva de forskjellige stedene har å by på, og bestiller før de har rukket så mye som å ta av seg jakken. Som regel er spørsmålet om du vil ha kebab lagd av lam, hakket kjøtt eller lever. Til nød kylling, men for mange av gjestene her vil det være å ta et skudd i baugen hva gjelder anseelse i vennegjengen. Det er bare rødt kjøtt som er ekte kjøtt. Kelneren never aldri kyllingen med mindre du spør om det.

Resten tar kjøkkenet seg av. Før du vet ordet av det, må vi flytte på saker og ting for å få plass til alt de er kommet med. Små fat med spicy dippsalat, friske urter, løksalat og en mezerett eller to. Brød. Syltet chili, og kanskje en spesialitet eller to. Alt dette er på huset, eller inkludert med kebaben, om du vil.

Det eneste vi bestilte var kebaben (altså grillspydene) og ayran (yoghurtdrikken). Resten kom automatisk med på kjøpet, og enda var det mer enn det som fikk plaa på dette bildet.

Da jeg flyttet hit betalte vi rundt en hundrelapp i norske kroner for et herremåltid av denne typen, hvor vi kom skrubbsultne og gikk hjem stappmette og fornøyde. Siden har inflasjonen tatt sitt, både hva gjelder pris og kvalitet. For der krympflasjon var årets ord i Norge, er det ikke bare porsjonsstørrelsene som lider på restaurantene i Istanbul: Mange har gått ned på kvaliteten for å kunne holde på så mange som mulig av kundene sine, hvis kjøpekraft ikke har holdt tritt med galopperende kjøttpriser (for tiden betaler jeg 180 kr/kg for kjøttdeig og 300 kr/kg for lammebog).

Kanskje er det også alderen som gjør at preferansene er endret, men de siste årene har vi i alle fall beveget oss mot de mer forseggjorte kebabrestaurantene. Gjerne med utsikt, litt mer forseggjort atmosfære og dertil høyere priser – men alltid med grillmat av høy kvalitet. En av disse stedene er vi selvfølgelig innom på matreisene våre.

Månedens 5 nye oppskrifter

Denne månedens nye oppskrifter tar utgangspunkt i denne kebabkulturen.

Jeg deler en hjemmelagd versjon av den aller mest sagnomsuste tyrkiske kebaben, Adana-kebab. Du får også endelig min oppskrift på kyllingkebab. Du får en jemensk chilisaus du kan servere til kjøttet, en grønnsaksbasert rett som du kan servere som forrett, siderett, meze eller som grunnlag for en hel middag – og en oppskrift med asparges, siden det også er i sesong på denne tiden av året.

De nye oppskriftene er gratis tilgjengelig i to uker, før de går bak betalingsmuren og blir kun for medlemmer. Medlemmer får også alle oppskriftene som PDF.

Du finner lenke til både oppskriftene og PDF-en lenger ned.

Kommer senere denne måneden

I tillegg til de nye oppskriftene, som er gratis tilgjengelig i to uker (deretter for medlemmer), er det mer spennende å se frem til for medlemmer av VB+:

💌 Nyhetsbrevet «Fra kjøkkenet», som denne gang vil handle om kebabens historie og forskjellige betydninger. Du får også tips om oppskrifter fra arkivet som er verdt å prøve på grillen (kommer fredag 10/5, kun for medlemmer)

👨‍🍳 Masterclass fra mitt kjøkken i Istanbul (tema kommer) (kommer fredag 17/5, kun for medlemmer)

🍷 Vintips for kebabfest med sommelier Maj-Britt Aagaard (kommer fredag 24/5, kun for medlemmer)

Siden mai har 5 fredager, blir det fridag den 31. mai. Så kommer neste utgave fra fredag 7. juni. Da blir tema sommersalater.

Denne måneden på VB+: Mai 2024

Medlemmer kan laste ned alle månedens oppskrifter i et eget e-hefte her:

→ Last ned PDF

Adana-kebab

Hjemmelagd variant av spicy tyrkisk kebab.
→ Få oppskriften Lagre

Aubergine & paprika i yoghurt

En gyllen treenighet som er superenkel å lage når du likevel har satt i gang grillen.
→ Få oppskriften Lagre

Zhoug (Jemensk chilisaus)

Fyrrig tilbehør som passer like godt til stekt kjøtt som til vegetariske retter.
→ Få oppskriften Lagre

Asparges med yoghurt, chilismør & dukkah

Ta aspargesen til nye høyder med tyrkisk chilismør og egyptisk nøttekrydder.
→ Få oppskriften Lagre

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 200+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.