Klassisk libanesisk tabbouleh

Urtesalaten slik du får den i Midtøsten.
Foto: Akın Ak / Börek Prodüksiyon
Av
NY OPPSKRIFT → Denne oppskriften er åpent tilgjengelig i to uker fra publisering. Deretter er den kun for medlemmer. Medlemmer får også seksjonen «Noen tips på veien» og PDF med alle månedens nye oppskrifter.

I dagens Libanon og Syria er tabbouleh en irrgrønn bladpersillesalat, men historien gir uventet støtte til dem som mener den er en bulgursalat. Tabbouleh oppstod antakelig i den libanesiska Bekaadalen, hvor den ble servert som en liten, men mettende bulgursalat hos produsenter av brennevinet arak, muligens for å dempe effekten av den sterke drikken til sine gjester.

Etter hvert spredte retten seg og endret form og funksjon til en irrgrønn bladpersillesalat med mye sitron, perfekt for å renske smaksløkene mellom slagene på mezebordet. Da tabbouleh ble introdusert i Vesten via innvandrere som ikke kjente til den nye varianten, fikk den ellers for lengst svunne bulgursalaten et nytt liv i USA og Europa. Med det var også grunnlaget lagt for evigvarende diskusjoner om hva ekte tabbouleh egentlig er.

Dette er den klassiske grønne tabboulehen slik du får den i Libanon og Syria. Essensiell på et hvert mezebord med smaker fra Midtøsten.

Klassisk libanesisk tabbouleh

Urtesalaten slik du får den i Midtøsten.
Bli den første til å vurdere
Meze & tapas, Salat
Libanon, Syria
20 minutter
4 små porsjoner, mer som meze
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 80 g blader av bladpersille, (nettovekt uten stilk)
  • 25 g mynteblader, (nettovekt uten stilk)
  • 20 g bulgur (fin), (köftelik bulgur)
  • 150 g frisk tomat, finhakket
  • 3 ss sitronsaft
  • 2 vårløk, finhakket
  • 3 ss extra virgin olivenolje, jeg bruker en mild type
  • 1–2 mini hjertesalat, brukket i blader
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  • Skyll urtene godt noen timer før du lager tabbouleh. Rist av vannet så godt du kan og sett urtene som buketter i en vase eller et glass med litt vann i bunn. La det gjenværende vannet renne av så bladene er helt tørre når du begynner å snitte urtene.
  • Ha bulgur og 2 ss sitronsaft i en bolle. Det er essensielt å bruke finkornet bulgur her, og ikke den riskornaktige typen. Legg den finhakkede tomaten over bulguren. Dryss over litt salt. La stå mens du tilbereder resten.
  • Skjær bort tykke stilker av bladpersille. Rull sammen en håndfull av gangen og snitt veldig fint med en skarp kniv. La kniven gli heller enn å hakke, så du ikke skader urtene. Gjenta med resten av bladpersillen og myntebladene.
  • Bland bulgurblandingen med snittet bladpersille, mynte, vårløk, extra virgin olivenolje og resten (1–2 ss) av sitronsaften. Smak til med salt, pepper og mer sitronsaft eller olivenolje, om nødvendig. Smaken skal være frisk og ganske skarpt syrlig. Server med det samme med hjertesalat.

Tips & noter

Vil du lære å skjære urter som gir deg en luftig og frisk tabbouleh? Bli medlem og sjekk ut min Masterclass om tabbouleh, som kommer fredag 13. september.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.
Foto: Akın Ak / Börek Prodüksiyon

Noen tips på veien

Fremgangsmåten

Det som skiller de beste fra de nest beste ligger i måten du kutter urtene på. De må være helt tørre, og du må snitte dem så tynt og forsiktig du bare klarer. Resultatet skal bli luftige og fine strimler heller – ikke finhakket og vått.

  • Se Masterclass: Klassisk libanesisk tabbouleh (kommer 13. september)

Vær obs på at bulguren ikke skal kokes, bare trekke sammen med sitronsaft og tomater.

Ingrediensene

Bulgur er forkokte og knuste hvetekorn, vanligvis av durumhvete. Det finnes i forskjellige størrelser. Til denne oppskriften trenger du fin bulgur, som er omtrent som fin couscous. Du finner det på internasjonale butikker, hvor det ofte selges i tyrkiske pakker med påskriften köftelik bulgur. Det finnes lyse og mørke varianter. Til tabbouleh passer den lyse best.

Du trenger mye urter, så jeg anbefaler å handle inn på en internasjonal butikk. Det blir langt billigere enn potter eller små pakker fra dagligvarebutikker. Du trenger 1–2 store bunter bladpersille og ca. 1 bunt mynte.

Serveringstips

Tabbouleh er en ypperlig mezerett, hvor den i tillegg til å smake nydelig, «renser» munnen og gjør det klar for nye smaker. Den er også utmerket til fisk, grillet kjøtt og kylling.

Gjør på forhånd

Urter er skjøre, så tabbouleh bør ikke lages særlig lenge i forveien.

Oppbevaring

Tabbouleh holder seg dårlig, men oppbevar rester i tett beholder i kjøleskap og spis så raskt som mulig. Urtene vil visne med tiden og salaten bli mindre delikat jo lenger den står.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 170+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.