Bønnegryte med kremet tomatsaus & fetaost

Nydelig vintergryte som er perfekt til nystekt brød.
Av
NY OPPSKRIFT → Denne oppskriften er åpent tilgjengelig i to uker fra publisering. Deretter er den kun for medlemmer. Medlemmer får også seksjonen «Noen tips på veien» og PDF med alle månedens nye oppskrifter.

Har du lyst på en kremete tomatsaus, men uten at fløten tar helt overhånd? Vit at det finnes flere veier til Rom. Jeg elsker denne varianten hvor labneh og fetaost gjør tomatsausen kremete og nydelig, uten at det blir for mektig. Har du ikke labneh, har jeg noen tips til deg under oppskriften.

Sausen er egentlig en videreutvikling av den kremete hverdagspastaen jeg har spist mye av de siste årene. De fleste sauser som passer til pasta er nemlig like gode med bønner og kikerter! Selv om dette ikke er en tradisjonell rett, er smaksbildet godt plantet i østre Middelhav, med innflytelser fra både det greske kjøkken og de levantinske.

Bønnegryte med kremet tomatsaus & fetaost

Nydelig vintergryte som er perfekt til nystekt brød.
Bli den første til å vurdere
Lunsj, Middag
Middelhavs-inspirert, Midtøsten-inspirert
30 minutter
3 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 3 ss olivenolje, (jeg bruker en mild extra virgin)
  • 1 mellomstor løk, finhakket
  • 100 g grønn paprika, gjerne tyrkisk sivri biber eller çarliston biber, hakket
  • 3 hvitløksfedd, finhakket
  • 30 g tomatpuré
  • 20 g tyrkisk chilipuré (acı biber salçası), ev. tomatpuré og 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo pepper)
  • 100 g soltørkede tomater, fra glass, oljen avrent (avrent vekt)
  • 1 ts tørket oregano
  • 3 dl kraft, eller vann, gjerne fra koking av bønner
  • 500 g kokte hvite bønner, (fra 2×400 g bokser hermetiske, skylt og avrent, eller 200 g tørre, bløtlagt og kokt)
  • 100 g labneh, ev. kremost, crème fraîche, rømme eller fløte
  • 75 g fetaost, smuldret
  • bladene fra noen kvister frisk oregano, eller timian
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  • Varm en tykkbunnet stekepanne over medium varme. Fres løk og paprika i olivenolje til løken er myk, men ikke har fått farge, 8–10 minutter eller mer.
  • Ha i hvitløk, tomatpuré, chilipuré, soltørkede tomater og oregano. Fres under stadig omrøring til alt er godt blandet sammen, et par minutter.
  • Bland inn kraft eller vann. Ha i bønner. Kok opp og skru ned varmen til lav. La putre til smakene har blandet seg godt og bønnene er ordentlig myke, 10–15 minutter.
  • Bland inn labneh og trekk av varmen. Smak til med salt og pepper, og eventuelt noen dråper sitronsaft. La stå noen minutter før servering.
  • Server varm, toppet med fetaost og bladpersille.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Noen tips på veien

Fremgangsmåten

Det er viktig å la løk og paprika surre lenge nok. Løken skal bli helt myk, så den nærmest forsvinner når den får koke med i sausen. Jobben dens er smak, ikke tekstur. Ha gjerne i en skvett eller to med vann, eller sett på lokk mens den surrer. Det hjelper prosessen fremover.

Fres alltid tomatpuré, chilipuré og paprikapuré før du har i væsken. Det er særlig viktig i retter som denne, hvor den er en viktig smaksetter, og ikke bare støttespiller. Rør rundt hele tiden til den er blitt ett med oljen.

Juster koketiden for gryta etter hvordan ingrediensene dine oppfører seg. Er bønnene allerede veldig myke og kremete, er det ikke sikkert de trenger mange minuttene. I motsatt fall – om bønnene er litt harde – la dem småputre litt lenger, så de mykner mer. Er bønnene fortsatt for harde etter en stund, kan du ha i en klype natron for å hjelpe prosessen.

Spe med mer kraft eller vann underveis ved behov. Hvor mye du trenger avhenger av ingrediensene dine, koketiden og kasserollen du bruker.

Kommersiell labneh er som regel veldig robust, men hjemmelagd kan ofte skille seg i sausen. Jeg anbefaler derfor å blande den inn helt til slutt. Siden labneh er ganske fast, er det enkleste å blande den inn med litt av gryta. Jeg bruker en stor ause til dette, men en stor kopp eller liknende er også fint. Så blander du den inn med resten av gryta.

Hadde du i litt for mye vann, så gryta ble litt for tynn? Mos noen bønner til du har rett konsistens.

Ingrediensene

Ikke vær gjerrig med olivenolje i denne retten. Den gir både god smak og konsistens. En mild extra virgin olivenolje utgjør en forskjell i forhold til å bruke en billigere «vanlig» olivenolje.

Jeg bruker tyrkisk grønn paprika. Disse ser ut som forvokste chili i forskjellige varianter og finnes på internasjonale grønnsaksbutikker. Har du ikke det, kan du fint bruke vanlig grønn paprika. Du kan også bruke rød eller gul paprika, eller droppe paprikaen helt. Retten blir fortsatt veldig god! Men jeg liker det litt friske innslaget som paprikaen gir.

Tyrkisk chilipuré (acı biber salçası) lages etter samme prinsipp som tomatpuré, men med store og relativt milde chili. Du kan fint bruke tyrkisk paprikapuré (tatlı biber salçası) eller tomatpuré og 1–2 ts tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo-pepper) i stedet. Har du ikke sistnevnte, kan du bruke vanlige chiliflak eller fersk chili etter smak i stedet.

Jeg bruker soltørkede tomater fra glass her, men jeg renner av oljen. Vekten som er oppgitt er avrent vekt, og tilsvarer 10-15 soltørkede tomater, avhengig av størrelse.

Kraft gir mer smak enn vann. Du kan bruke grønnsakskraft, kyllingkraft eller – min favoritt – kraften fra kokingen av bønnene, om du har kokt bønner selv.

Å koke hvite bønner selv gir best smak og konsistens. Det finnes mange forskjellige typer hvite bønner. Alle typer fungerer godt her. Om du ønsker, er det selvfølgelig fritt frem for å bruke hermetiske bønner.

Labneh er saltet og avrent yoghurt. Kommersiell labneh har konsistens som kremost. Det er ikke noe de fleste nordmenn har i kjøleskapet. Du finner det i internasjonale butikker, men er også veldig enkelt å lage selv. Her kan du også bruke (lett)rømme, crème fraîche eller til og med kremost i stedet, om det er det du har tilgang til.

Fetaosten på toppen er viktig! Så ikke dropp den. Fetaost er både salt og syrlig, og tilfører en god balanse og ekstra spiss til retten. Som alltid, bruk firkantene som selges som ekte gresk feta, og ikke dårlige etterlikninger som Apetina. Fetaostene du finner på runde tuber i internasjonale butikker passer heller ikke like godt her, men om du liker dem er det selvfølgelig ingenting i veien for å bruke dem.

Serveringstips

Bønnegryter som dette er aller best med nystekt brød til. For eksempel:

Gjør på forhånd

Gryta kan fint lages på forhånd og varmes opp rett før servering. Vent med å ha på fetaost og friske urter til rett før servering. Bruker du hjemmelaget labneh, kan det være lurt å vente med å blande den inn til retten er oppvarmet, så fjerner du risikoen for at den skiller seg ved oppvarming.

Oppbevaring

Rester holder seg fint i tett beholder i kjøleskap i flere dager.

Lykke til!

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 170+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.