Msemen (Marokkanske pannebrød)

Nydelige pannestekte brød som passer like godt til frokost som middag.
Av
NY OPPSKRIFT → Denne oppskriften er åpent tilgjengelig i to uker fra publisering. Deretter er den kun for medlemmer. Medlemmer får også seksjonen «Noen tips på veien» og PDF med alle månedens nye oppskrifter.

Msemen er et tradisjonelt pannestekt brød som er svært vanlig i Marokko, Algerie og Tunisia. Det serveres vanligvis nystekt til frokost. En veldig god idé, for dette er nydelig til både salt og søtt!

Brødet karakteriseres ved sin flakete tekstur, et resultat av en unik brettemetode som vil være velkjent for deg som allerede har prøvd deg på kaytaz böreği fra Hatay. I korte trekk: Deigen oljes og brettes over seg selv, så du får mange lag med deig, med fett mellom hvert lag. Samme prinsipp som croissant, men mer rustikt og mye lettere å lykkes med.

Det finnes også varianter av msemen med fyll. Noen av disse kommer vi helt sikkert tilbake til her på Et kjøkken i Istanbul, men denne gangen er det grunnoppskriften som gjelder.

Msemen (Marokkanske pannebrød)

Nydelige pannestekte brød som passer like godt til frokost som middag.
Bli den første til å vurdere
Brød, Frokost
Algerie, Marokko, Nord-Afrika, Tunisia
1 time 15 minutter
8 msemen
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 270 g hvetemel
  • 5 g salt
  • ¼ ts tørrgjær
  • 150 g vann
  • 50 g nøytral olje, (ikke sikkert du trenger alt)
  • 50 g smeltet smør, pluss ekstra til steking

Sånn gjør jeg det

  • Bland sammen hvetemel, salt og tørrgjær. Hell i vann og bland sammen. Elt til deigen mykner noe, 8–10 minutter for hånd, litt mindre om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.
  • Del deigen i 8 emner à 50–55 gram. Trill til boller. Smør et lite område av kjøkkenbenken med et tynt lag olje. Legg deigemnene oppå, og smør dem med et tynt lag olje. Dekk med et fuktet kjøkkenhåndkle, plastfolie eller liknende. La hvile i 30–45 minutter.
  • Ha olje og smeltet smør i hver sin bolle. Smør et stekebrett med olje.
  • Smør kjøkkenbenken med et tynt lag olje. Dypp hendene i oljen. Ta ett deigemne. Klem det flatt med hendene. Press og strekk det deretter ut til et kvadrat på 18–20 cm. Da vil det være så tynt at det er gjennomsiktig her og der, men ikke så tynt at det sprekker opp. Dypp hendene i olje ved behov. Når du er fornøyd, ha 1½–2 ts smør på og fordel utover emnet. Brett den øverste tredjedelen over mot midten. Gjenta med den nederste delen, deretter fra venstre og høyre (se grafikk under). Ha over på det klargjorte stekebrettet. Gjenta med de øvrige emnene.
  • Varm en tykkbunnet stekepanne over medium varme. En panne i støpejern eller med slippbelegg er enklest.
  • Klem ut det første msemen-emnet du lagde til et kvadrat på 12–15 cm. Stek til gyllen på begge sider og gjennomstekt, et par minutter på hver side. Jeg liker å ha i en liten klatt smør før jeg steker hvert emne. Fortsett i samme rekkefølge som du brettet emnene til alt er stekt.
  • Server msemen varme eller lune med ønsket tilbehør.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Noen tips på veien

Fremgangsmåten

Utfordringen i å lage denne retten er i selve formingen. Du skal få lage på lag med deig med fett imellom. Det er viktig å bruke nok olje til at deigen ikke fester seg til kjøkkenbenken eller hendene. Jeg dypper fingrene i olje 2–3 ganger for hvert emne.

Sånn bretter jeg sammen emnene:

Før steking skal du så klemme disse brettede emnene flate igjen, men ikke like flate som da du brettet dem sammen. Bruk olje eller smør etter behov.

Til tross for at det er litt gjær i deigen, skal den ikke heve nevneverdig. Så ikke vent på at den skal komme til dobbel størrelse eller noe i den dur.

Pass på å bruke passe varme når du steker msemen. De skal bli gylne som pannekaker, og ikke veldig mørke. Så lenge overflaten er oljet, trenger du i utgangspunktet ikke mye fett i panna. Jeg liker likevel å ha i smør som når jeg steker pannekaker når jeg lager msemen.

Ingrediensene

Jeg bruker solsikkeolje, men andre nøytrale oljer funker godt. Skal du servere msemen med salt tilbehør typisk for Middelhavet, kan du gjerne bruke en mild extra virgin olivenolje.

Serveringstips

Msemen passer utmerket til frokost. Det er særlig godt til kokte egg (gjerne med za’atar!), salte oster som fetaost, honning eller syltetøy.

Gjør på forhånd

Msemen er best nystekt, så jeg anbefaler ikke å lage noe på forhånd.

Oppbevaring

Msemen er best nystekt, så lag bare så mye du trenger. Eventuelle rester kan fryses. Varm forsiktig gjennom i panne etter opptining.

Lykke til!

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 170+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.