Skal vi tro statistikkene, setter tyrkerne til livs godt over 3 kilo tørkede teblader hver – hvert eneste år. Det gjør dem til verdens desidert mest tedrikkende folkeslag, mer enn en kilo over nummer to på listen. Nordmenn klarer seg med 270 gram. (Så er vi til gjengjeld nummer to på listen over verdens mest kaffe-drikkende land.)
Hvordan tyrkerne ble verdens mest tedrikkende nasjon
Det har ikke alltid vært sånn. Tyrkisk kaffe var den viktigste varme drikken helt til begynnelsen av det 20. Århundre. Hva skjedde? Som med så mye annet, handler det om politikk. Storpolitikk. Mer spesifikt: Det osmanske rikets fall.
Da osmanerne mistet kontrollen over Jemen, ble kaffe plutselig kostbar importvare. Myndighetene la derfor til rette for teproduksjon i den østre Svartehavsregionen, ved grensen mot Georgia. Delvis for å erstatte kaffe, og delvis for å skape arbeidsplasser i regionen. Her er nemlig klimaet passende for tedyrking, samtidig som geografien gjør med mye fjell, bratte bakker og regn gjør det vanskelig for mye annet.
Etter det som må kunne beskrives som en av tidenes mest vellykkede markedsføringskampanjer, gikk tyrkerne i løpet av så lite som én generasjon fra å være et kaffe-drikkende folk til å bli entusiastiske te-drikkere.
Tyrkere flest er dessuten sosiale folk, og sosiale sammenkomster sammenfaller alltid med mat og drikke. Dermed kan du ikke gå eller sette deg noe sted uten å bli tilbudt en kopp te. Når et selskap åpner et nytt kontor, er personen som lager te til alle en av de aller første ansettelsene som gjøres. Selv små kontorbygg for et lite knippe selvstendig næringsdrivende har sin egen «te-mann» i bygget. Er du på handel som tar mer enn fem minutter, eller i ærend hos banken, blir du tilbudt en kopp te.
Og når folk kommer hjem, står teen og brygger hele kvelden. Mange fortsetter å drikke te helt til de går og legger seg for kvelden.
Tekoppene her er kanskje små, men så allestedsnærværende at tyrkere flest setter til livs utallige kopper hver dag.
En litt annerledes måte å lage te på
Tyrkisk te selges i store forpakninger, typisk på 1 kilo. Selve tebladene er halvknust, et sted mellom de fine, hele tebladene du kjøper i tebutikker og den pulveriserte teen du finner i teposer.
Tyrkerne brygger teen litt annerledes enn vi nordmenn er vante til. Selve teen brygges veldig sterk. Så sper du ut med varmt vann etter eget ønske. Det er helt vanlig å be om «lys» eller «mørk» te, om du foretrekker den svakere eller sterkere enn vanlig.
Utstyret er tilpasset dette. Vannkokere selges med tekanner som kan settes oppå, som et lokk. Selve vannkokerne har en egen setting som gjør at vannet under tekannen kan stå og putre lenge. Slik holder både teen og vannet du sper ut med seg varmt over tid, så du har varm te helt til den blir for bitter, og du må lage en ny runde.
Slik serveres tyrkisk te
Tyrkisk te serveres tradisjonelt i små, tulipanformede glass. Tefatene er gjerne fargerike med tradisjonelle mønster.
Det har vært svært vanlig å søte teen med en sukkerbit eller to, men de siste årene har veldig mange redusert antallet eller droppet sukkerbitene helt. Det er helt opp til hver enkelt.
Hvordan brygge tyrkisk te
Ingredienser
- 2 toppede ss tyrkisk sort te, se tips for hvor du kan kjøpe det
- vann
Sånn gjør jeg det
- Kok opp godt med varmt vann.
- Ha teen i et tekanne-filter. «Skyll» med kaldt vann. Ha i tekannen og fyll på med varmt vann.
- Brygg teen til den er sterk, 5–10 minutter. Kok opp varmt vann.
- Ha litt te i tekoppen og topp med varmt vann. Forholdstallet avhenger av hvor lenge teen har stått og hvor sterk du fretrekker at den skal være.
Noen tips på veien
Fremgangsmåten
I Tyrkia bruker de en spesiell vannkoker lagd for formålet, hvor tekanna står på toppen av vannkokeren. Vannkokeren står så og putrer og holder selve tekanna varm lenge.
Jeg anbefaler å «skylle» teen med litt kaldt springvann etter at du har hatt den i filteret ditt. Dette fjerner pulveriserte terester som ellers vil ende opp som bunnslam i teen. Mange hevder også at det hjelper på å bevare den gode tesmaken når det varme vannet går i.
Det er ikke å anbefale å røre på tekanna eller filteret for å fremskynde prosessen. Dette kan gjøre teen bitrere raskere.
Vær obs på at jo lengre teen står, desto større andel vann bør du bruke. Blir teen stående for lenge, blir den bitter i smaken, selv etter utblanding.
Ingrediensene
Fremgangsmåten er optimalisert for svart te fra Svartehavet. Denne er ikke like delikat som for eksempel indiske spesialteer. Du finner tyrkiske te i store pakninger i internasjonale butikker. Det mest populære merket som ofte anbefales og er tilgjengelig også i internasjonale butikker, er Çaykur Rize Turist Çayı.
Serveringstips
Teen blir bitter om den står for lenge. Det optimale vinduet er et sted mellom 10 og 30 minutter. Har den stått mye lenger enn det, vil mange vurdere å lage en ny te i stedet for å fortsette på den samme.
Gjør på forhånd / oppbevaring
Te må serveres nybrygget.
Lykke til!