Denne retten er egentlig mer en generell fremgangsmåte enn en oppskrift. Du kan variere etter egne smaksløker og hva du har for hånden. Bytt ut kylling med annet kjøtt eller kikerter. Krydre annerledes. Tilsett noen grønnsaker. Men vil du ha en gjennomtestet variant du vet funker, følger du oppskriften som den er skrevet.
Dette er nydelig «one pot» hverdagsmat som du serverer med en stor porsjon grønn salat og en raus skje med gresk eller tyrkisk yoghurt til. Rømme eller crème fraîche er selvfølgelig også utmerket i stedet for yoghurt, om du foretrekker det.
Ovnsbakt kylling & risonipasta
Ingredienser
- 1–2 ss olivenolje, (jeg bruker en mild extra virgin)
- 3 kyllinglår, med skinn, skåret i to biter
- 1 ts hel spisskummen
- 1 mellomstor løk, finhakket
- 3 hvitløksfedd, finhakket
- 30 g (2 ss) tomatpuré
- 15 g (1 ss) tyrkisk paprikapuré (tatlı biber salçası), ev. chilipuré (acı biber salçası) eller mer tomatpuré
- 1 ts paprikapulver
- 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo-pepper)
- ½ ts isot biber (Urfa-pepper), ev. røkt paprika
- 7 dl vann, ev. kraft
- 1 ss sitronsaft
- 250 g risoni
- 1 liten håndfull (5 g) blader av bladpersille, til servering
- salt og pepper
Sånn gjør jeg det
- Forvarm stekeovnen til 200 grader, over- og undervarme.
- Legg kyllingbitene i en kald tykkbunnet stekepanne med skinnsiden ned. Sett over høy varme. Brun godt på begge sider og sett til side. Kyllingen trenger ikke være gjennomstekt, bare brunet.
- Varm en tykkbunnet panne med høye kanter eller bred kasserolle over medium varme (bruk gjerne samme panne som du brukte til å steke kyllingen med, om den er stor nok). Fres løken og spisskummen i kyllingfettet og litt olivenolje til løken er myk, 10–12 minutter eller mer. Rør jevnlig og pass på varmen så det ikke brenner seg.
- Ha i hvitløk og fres i 30 sekunder under stadig omrøring. Ha så i tomatpuré og paprikapuré og fres under stadig omrøring til alt er godt blandet, 1–2 minutter. Ha i paprikapulver, pul biber og isot biber og bland sammen. Ha så i vann, sitronsaft, salt og pepper.
- Ha i risoni-pastaen. Kok opp og la småputre til pastaen er nesten ferdigkokt, 7–8 minutter. Rør jevnlig, ellers vil pastaen brenne seg til bunnen av panna. Fyll på med mer vann om det truer med å koke tørt. Det skal fortsatt være ganske saftig.
- Dersom panna di er ovnsfast, legg kyllingbitene over med skinnsiden opp. Er panna ikke ovnssikker, ha pastaen over i en ildfast form og legg over kyllingbitene. Stek i ovn til kyllingen er gjennomstekt, 25-30 minutter. Sett til side i noen minutter.
- Server med et raust dryss bladpersille over.
Noen tips på veien
Fremgangsmåten
Den enkleste måten å steke kylling med skinnet på, er å begynne med en kald stekepanne. Det gjør at fettet smelter bedre, og du trenger ikke annet fett. Skinnet vil slippe panna når det er gyllent. Jeg bruker støpejernspanne. Du kan selvfølgelig steke kyllingen akkurat slik du pleier, om du foretrekker det.
Når kyllingfettet får bli med videre til å surre løken og koke pastaen, setter det mye smak på retten.
Jeg bruker samme panne hele veien – en støpejernspanne med høye kanter (den som er avbildet). For at det skal gå raskere, kan du bruke to panner. I så fall kan det hende du trenger å bruke litt mer olivenolje for å surre løken.
Det er best å blande inn vannet i to omganger. Først en desiliter eller så for å lage en saus, og så resten. Da slipper du å streve med klumper av tomatpuré og krydder.
Det er viktig å røre litt innimellom når pastaen går i, ellers har den en tendens til å sette seg fast i bunnen.
Du kan også lage retten uten å bruke ovnen. Da må du steke kyllingen helt ferdig i panna, og koke pastaen til den er slik du liker den. Så kan du blande kyllingfettet inn i den ferdige pastaen og legge kyllingen over ved servering.
Ingrediensene
Retten blir klart best med kyllinglår med skinn heller enn lår eller bryst uten skinn. Er beina fjernet fra kyllingen, trenger du kortere steketid enn angitt.
Tomatpuré brukes mye som smaksetter i tyrkisk mat. Målet er å gi en dyp umami-aktig smak – ikke å lage tomatsaus. Les mer om bruk av tomatpuré i tyrkisk matlaging her:
Paprikapuré brukes mye i tyrkisk matlaging for å bygge smak til sauser. Det tilsvarer tomatpuré, men er lagd av paprika. Du finner det i butikker med utvalg av tyrkiske varer og selges ofte under sitt tyrkiske navn tatlı biber salçası eller det engelske sweet red pepper paste. Har du ikke paprikapuré, kan du bruke tomatpuré eller tyrkisk chilipuré (acı biber salçası) i stedet.
Tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo pepper) er milde og aromatiske chiliflak. Du finner det i butikker med godt utvalg av internasjonale varer. Dersom du bruker andre chiliflak må du bruke mindre mengde for å få samme intensitet som meg. (Standard pul biber har ca. ⅓ av styrken til cayennepepper.)
Isot biber (Urfa pepper) er en type mørke chiliflak fra Tyrkia. De er medium sterke med undertoner av rosin, sjokolade og røyksmak. Du finner dem i butikker med godt utvalg av internasjonale varer. Her kan du eventuelt erstatte dem med røkt paprika, om du liker det.Det gir en annen smak, men blir også veldig godt.
Risoni er en pastatype formet som riskorn. Den selges også som orzo (italiensk/engelsk) eller arpa şehriye (tyrkisk). Du finner det i velassorterte dagligvarebutikker, italienske delikatesseforretninger eller internasjonale butikker som fører tyrkiske varer.
Siden kyllingfettet gir mye smak, bruker jeg vann i denne retten. Men kraft gir enda mer kyllingsmak, og kan være lurt om du bruker andre stykker av kyllingen.
Serveringstips
Retten er et måltid i seg selv, men en frisk grønn salat er veldig godt til. Yoghurt er også nydelig tilbehør.
Gjør på forhånd
Retten kan fint gjøres ferdig på forhånd, også tar du ovnsbakingen rett før servering. I så fall må du muligens tilsette litt mer vann og beregne litt lenger steketid.
Oppbevaring
Rester holder seg fint noen dager i tett beholder i kjøleskap.
Lykke til!