Tyrkiske kjøttboller i tomatsaus (Sulu köfte)

Klassisk hverdagsrett fra det tyrkiske kjøkken, som du også kan smaksette med krydder mer typisk for Syria, Libanon eller Palestina.
Tyrkiske kjøttboller i tomatsaus i en gryte, sett ovenfra
Tyrkiske kjøttboller i tomatsaus i en gryte, sett ovenfra
Av
NY OPPSKRIFT → Denne oppskriften er åpent tilgjengelig i to uker fra publisering. Deretter er den kun for medlemmer. Medlemmer får også seksjonen «Noen tips på veien» og PDF med alle månedens nye oppskrifter.

I Tyrkia har vi en type restauranter som kalles esnaf lokantası – handelsmannrestauranter. Disse restaurantenes opprinnelige formål var å servere varm, hjemmelagd mat til de mange selvstendige handelsmennene i nabolaget. I dag er de populære blant alle som er på jakt etter en varmende matbit til en rimelig penge. Utvalget består som regel i en lang rekke gryteretter og ovnsbakte retter stående over vannbad. Der står nesten uten unntak en variant av sulu köfte – tyrkiske kjøttboller i tomatsaus. Rettens navn kan oversettes med «kjøttboller i væske. Den  ligger nemlig et sted mellom suppe og gryte i konsistens.

Retten er et utmerket kompromiss mellom gane og lommebok. Kjøttbollene spes ut med bulgur for at kjøttet skal nå lenger. Hvor mye avhenger av den enkeltes budsjett. Sausen kan lages på forskjellige måter, alle av dem enkle og billige. Vanligst er denne, som er basert på tomatpuré og paprikapuré. Jeg har lagt til litt tomat for ekstra smak. Jeg liker retten godt som den er, men under oppskriften får du noen tips til krydder du kan tilsette for et mer ekotisk smaksbilde.

Tyrkiske kjøttboller i tomatsaus i en gryte, sett ovenfra

Tyrkiske kjøttboller i tomatsaus (Sulu köfte)

Klassisk hverdagsrett fra det tyrkiske kjøkken, som du også kan smaksette med krydder mer typisk for Syria, Libanon eller Palestina.
Bli den første til å vurdere
Middag
Tyrkia
1 time
4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 3 ss olivenolje, (jeg bruker en mild extra virgin)
  • 1 liten løk, finhakket
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ss paprikapuré
  • 2 mellomstore tomater, skrelt og raspet (ev. 200 g hermetiske hakkede tomater)
  • 7,5 dl vann, eller kraft
  • 400 g (3 mellomstore) kokefast potet, skrelt og skåret i 2–3 cm biter
  • 125 g (1 stor) gulrot, skrelt og skåret i 1½–2 cm biter
  • salt og pepper

Kjøttboller

Sånn gjør jeg det

  • Varm en tykkbunnet gryte over medium varme. Fres løk i olivenolje til myk, men ikke har fått farge, 10–12 minutter eller mer.
  • Mens løken surrer, lag farsen til kjøttbollene. Kjør løk og hvitløk til kjøttbollene fint i en liten kjøkkenmaskin, eller finhakk dem. Bland sammen med resten av ingrediensene til kjøttbollene. Sett i kjøleskapet.
  • Når løken til sausen er myk, ha i tomatpuré og paprikapuré. Fres under stadig omrøring til du har en jevn blanding, 1–2 minutter. Ha i raspede tomater. Rør godt sammen og la putre i 5 minutter.
  • Bland inn kraft eller vann. Ha i potet og gulrot, samt salt og pepper. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre i 15 minutter.
  • Samtidig, form kjøttfarsen til små kjøttboller à 15–20 gram. Jeg får 30–35 stk.
  • Ha kjøttbollene i gryta. La putre til kjøttbollene er gjennomkokte, rundt 15 minutter. Trekk av varmen og la stå noen minutter før servering.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Noen tips på veien

Fremgangsmåten

For å være tidseffektiv, lønner det seg å følge gangen i oppskriften. Da begynner du med å surre løken til sausen. Mens den surrer, lager du kjøttbolleblandingen. Så har du i resten av ingrediensene til sausen, samt grønnsakene. Mens det putrer, lager du kjøttbollene. Skal du ha ris til, begynn å lage den senest når du har hatt grønnsakene i sausen.

Ikke se for slavisk på tidsberegningene. Bruk sansene og se an når poteter, gulrøtter og kjøttboller er som du liker dem. Hvor lang tid det tar, avhenger av hvor stort du kutter dem, varmen du bruker og hvor godt kokt du liker dem.

Når du blander inn kraft eller vann, kan det lønne seg å blande inn en desiliter først, så den litt tørre sausbasen får løst seg opp før du har i resten.

Ingrediensene

Jeg bruker vanlig kjøttdeig av storfe her, men du kan fint bruke lammedeig eller en blanding av lam og storfe.

Bulgur er forkokte og knuste hvetekorn, vanligvis av durumhvete. Det finnes i forskjellige størrelser. Til denne oppskriften trenger du fin bulgur, som er omtrent som fin couscous. Du finner det på internasjonale butikker, hvor det ofte selges i tyrkiske pakker med påskriften köftelik bulgur. Det finnes lyse og mørke varianter. Jeg bruker den lyse.

Tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo pepper) er milde og aromatiske chiliflak. Du finner det i butikker med godt utvalg av internasjonale varer. Dersom du bruker andre chiliflak må du bruke mindre mengde for å få samme intensitet som meg. (Standard pul biber har ca. ⅓ av styrken til cayennepepper.)

Tyrkisk paprikapuré (tatlı biber salçası) lages etter samme prinsipp som tomatpuré, men med store og relativt milde chili. Du kan fint bruke tyrkisk chilipuré (acı biber salçası) eller tomatpuré i stedet.

Jeg synes det er nok smak i gryta ellers, så for en litt lettere rett bruker jeg vann heller enn kraft som væske. For ekstra smak kan du bytte ut noe eller alt av vannet med kraft.

Varianter: Smak til med krydder

Denne tyrkiske varianten er herlig ukomplisert i smaksbildet, men for en mer krydret variant kan du tilsette én av følgende:

  • Libanesiske smaker 1: Tilsett 1–2 ts libanesisk 7-krydder i tomatsausen eller kjøttbollene. Dropp da oregano i kjøttbollene
  • Libanesiske smaker 2: Tilsett 1 ts malt allehånde og ½ ts malt kanel i kjøttbollene.
  • Syriske smaker: Tilsett 2 ts granateplesirup og 1 ts sumak i kjøttbollene. Dropp oreganoen.
  • Tyrkiske köftesmaker: Tilsett 2 ts malt spisskummen og 1 ts paprikapulver i kjøttbollene.

Serveringstips

Retten serveres tradisjonelt med ris eller bulgur tilberedt slik de gjør det i denne regionen til. For ekstra tomatsmak, kan du også lage tomatvarianten av ris eller bulgur.

En enkel frisk salat basert på det som er i sesong er også veldig godt til.

Gjør på forhånd

Kan fint lages dagen i forveien og varmes opp rett før servering.

Oppbevaring

Retten holder seg fint noen dager i tett beholder i kjøleskap.

Lykke til!

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 200+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.