Norsk laks er en sterk merkevare i Tyrkia. På restaurantmenyer, i butikker, på fiskemarkedene står det Norveç somonu. Ikke somon, det tyrkiske ordet for laks, men Norveç somonu. Laks fra Norge.
Akkurat det er ingen tilfeldighet. Både sjømatnæringen og myndighetene har investert formidabelt i markedsføring av norsk sjømat i Tyrkia. Da Jens Stoltenberg besøkte landet som statsminister brukte han mye av tiden på, ja nettopp, å servere laks.
Laks er en relativt ny råvare i Tyrkia. Siden man ikke har så store kulinariske tradisjoner med denne fisken er det desto mer rom for å eksperimentere litt. Og smakene en finner her og i nabolandene passer veldig godt.
Her har jeg marinert laksen i dill og sumac, to mye brukte smaksettere her i Tyrkia, og paret den med en rødbetsalsaoppskrift fra Ottolenghi. En kjempekombinasjon! Sumac er et krydder laget av knuste sumacbær og tilfører, sammen med sitronen, syrlighet til laksen. Dillen gir smak av friske urter, mens rødbetsalsaen med yoghurt tilfører sødme, fylde og, ikke minst, farge!
Til to porsjoner trengs:
Marinert laks med rødbetsalsa
Ingredienser
Laks
- 2 ss olivenolje
- ½ sitron, saften
- 2 ss hakket fersk dill, uten tykke stilker, pluss ekstra til garnityr
- 1 ss (10 g) sumak
- 1 lite hvitløksfedd, knust eller finhakket
- ½ ts salt salt
- ¼ ts pepper
- 2 store (ca. 400–500 g totalt) filet av laks
Rødbetsalsa
- 2 store (ca. 500 g totalt) rødbete
- vann
- 4 vårløk
- 2 ss olivenolje
- 6 hele kardemommekjerner
- 1 ts spisskummen
- 1/2 sitron, saften
- salt og pepper
- 2 ss yoghurt
Sånn gjør jeg det
- Skyll av rødbetene og kok med skallet på i godt med vann til de er helt myke når du setter en kniv i de, ca. 40-45 minutter. Renn av og sett til side.
- Bland alle ingrediensene til marinaden i en frysepose, vend laksen godt inn og sett i kjøleskapet til marinering i maksimum en time.
- Sett stekeovnen på 160 grader, over- og undervarme.
- Skrell rødbetene og skjær i terninger på ca. 1 cm. Finhakk vårløken, hold de hvite og lysegrønne delene fra de mørkegrønne. Støt kardemommekjernene slik at skallet åpner seg.
- Fres de hvite og lysegrønne delene av vårløken i olivenoljen i en stor stekepanne i to minutter. Tilsett spisskummen og kardemommekjerner og fres videre i to minutter. Rør hele tiden så ikke krydderne brenner seg. Tilsett rødbetterningene og sitronsaften og trekk av varmen. Smak til med salt og pepper og sett på lokk så den ikke kjøler seg ned for mye.
- Ta laksen ut av kjøleskapet. Den kan se litt «kokt» ut, avhengig av hvor lenge den har vært marinert. Det er på grunn av syrligheten i marinaden og helt som det skal være.
- Varm litt olivenolje i en ovnssikker stekepanne på høy varme og stek laksefiletene «opp ned» i et par minutter. Snu (slik at du får laksen den veien den skal serveres) og sett stekepanna i ovnen. Stek til laksen kan flakes, men ikke lenger, ca. 10-12 minutter, avhengig av stykkenes størrelse og ovnens egenskaper.
- Anrett rødbetsalsaen på to tallerken og ha over 1 ss. yoghurt på hver tallerken. Bruk en skje til å røre litt rundt så yoghurten får litt farge, men ikke er helt blandet inn. Topp med litt av det grønne fra vårløken. Garner laksen med litt ekstra dill og sumac.