Labneh er Midtøstens svar på rømme og kremost i ett. Lettere og friskere i smaken enn rømme, og passer like godt til sommerlige retter som til å gi fylde til gryteretter. I dette innlegget viser jeg deg hvordan jeg lager hjemmelaget labneh. Og tipser selvfølgelig om en lang rekke retter du kan bruke det i.
Om tyrkerne er glade i yoghurt, kan det samme sies om libaneserne og labneh.
Ja, ikke bare libaneserne, i grunn. Labneh er utbredt over hele Midt-Østen og etterhvert også langt utenfor det.
Det er ikke det minste pussig: denne ferskosten setter den gode, gamle kremosten på plass med sin lett syrlige tone.
Det hevdes at en libanesisk familie gjerne satte til livs 300-400 kg av denne ferskosten i løpet av et år.
Innkjøpt i store mengder ble hele den kvinnelige delen av familien satt til å rulle labnehen til små baller – alt fra klinkekuler til pingpongballer, ettersom familietradisjonene – før de ble satt til tørking på store fat i et par dager. Da var labnehen klar til å bli hatt på glass og dekt med olivenolje. Så hadde man ferskost vinteren igjennom og enda litt til.
Labneh er saltet, avrent yoghurt
Labneh er slett ikke vanskelig å lage. Faktisk er det latterlig enkelt.
Det er ganske enkelt yoghurt som er blandet med litt salt og avrent i alt fra noen timer til et par-tre døgn. Alt etter hvilken konsistens en ønsker.
Resultatet er himmelsk: fløyelsmyk og kremete ferskost med en lett syrlig smak fra yoghurtkulturen.
Ikke ulikt Skyr, med andre ord, bare tykkere. Jeg tenker på det som en slags luksusversjon av Philadelphiaost. Litt syrligere, friskere og lettere enn den amerikanske kremosten.
Bruk en god yoghurt når du lager labneh
Selv om det er mest vanlig å bruke yoghurt av kumelk, går det fint an å bruke for eksempel geiteyoghurt, om du skulle få tak i noe slikt.
Det viktigste er at yoghurten er god. Det er kun yoghurt og litt salt i denne oppskriften. Dermed er det ikke til å unngå at smaken på yoghurtern er viktig.
Aller best blir det om du lager yoghurten selv. Men det er slett ingen nødvendighet!
Kan lages i forskjellig konsistenser
Labneh serveres som nevnt i forskjellige konsistenser. Alt fra litt tynnere enn vanlig kremost til relativt fast ferskost som enkelt kan rulles til kuler eller andre former.
Noen liker å rulle labnehballer i urter. Sjekk denne oppskriften hos Mat på bordet for inspirasjon til det.
Denne oppskriften er på labneh som kremost. Bruksområdet er også omtrent det samme.
Ei brødskive med labneh, agurk og svart pepper er knall. Eller prøv denmed tomat og og timian eller za’atar, om du har. Eller server den som dipp, toppet med olivenolje og krydder, eller prøv denne varianten med koriander og chili.
Jeg har lenket til flere oppskrifter hvor jeg bruker labneh under oppskriften.
Oppskriften gir ca. 250-300 g labneh, avhengig av hvor mye myse du renner av. Jeg lager gjerne dobbel porsjon.
Hvordan lage labneh
Ingredienser
- 500 g yoghurt, gresk eller tyrkisk type (ev. naturell)
- 1/4 ts salt
Sånn gjør jeg det
- Ha en sil i en kasserolle hvor den passer godt og har godt med luft under. Alle andre varianter som gir deg mulighet til å renne av funker også. Dekk silen med et osteklede, rent kjøkkenhåndkle, en ny strømpe eller, som meg, et stort tykt kaffefilter (jeg bruker den kvadratiske typen som passer til Chemex – de til vanlige kaffetraktere er for tynne og kan gå i oppløsning). Det viktige her er at yoghurten holdes fast et sted mens mysen kan renne ut gjennom et stykke tøy eller papir og ut til et sted den ikke er i kontakt med yoghurten; akkurat hvordan det går til er ikke viktig. Men pass på at kleder etc. er helt rene og uten duft av vaskemiddel e.l.; smaken kan trenge inn i yoghurten.
- Bland yoghurt og salt og hell over på kledet/kaffefilteret, dekk over (jeg pleier å sette på lokket til kasserollen, men du kan også dekke med clingfilm eller et kjøkkenhåndkle).
- Sett i kjøleskapet til labnehen har fått riktig konsistens, 12-36 timer avhengig av hvor tykk yoghurten var i utgangspunktet, hvor raskt kledet/kaffefilteret renner av og hvor tykk du vil ha labnehen. Den vil være tykkere rundt kantene enn i midten, hvor den fremdeles kan være ganske løs. Blir den for tykk, bland inn litt av den avrente mysen. Er den for tynn, la stå litt til.
- Rør sammen og oppbevar i en tett beholder i inntil en uke.
Tips & noter
- Væsken som renner av yoghurten er myse. Bruk samme dag som væske til brød eller hell den ut.
- Mange lar labnehen renne av i romtemperatur; gjør som du vil. Da ville jeg ikke brukt mysen til noe.
Annonse: Du finner også oppskriften i
Flere serveringstips
- Labneh med za’atar: Anrett labneh på en tallerken. Topp med extra virgin olivenolje, za’atar og eventuelt litt flaksalt og bladpersille.
- Labneh med kikerter og syltet dill
6 Responses
Hei, har lyst å prøve dette, ser så godt ut. Tror du en saftsil fungerer eller bør det være litt større hull når man siler, saftsilen er relativt tett da
Hei, det har jeg ikke prøvd, men det er bare å prøve! Det meste funker, men det er mulig det tar lengre eller kortere tid, alt etter hvor raskt den siler av mysen. Vidar
Har fulgt denne oppskriften med stor suksess heime i Norge, men må er jeg i Uganda og får ikke yogurten her til å skille…? Har du en ide om hvorfor? Det er vanlig nøytral med 3,5 % fett.. tenker jeg må prøve igjen med et annet merke ?♀️
Der kan jeg ikke hjelpe dessverre. Kanskje de har lagd yoghurten på en annen måte, med et slags bindemiddel? Beklager!
Ikke noe å utsette på oppskriften, men «kolander» («colander» på engelsk) er ikke et norsk ord. På norsk heter det «dørslag» eller «sil». 🙂
Oj, ja det var ikke bra! Får skylde på at dette var en av de første innleggene jeg skrev. Skal få rettet med det samme!