Ukas store snakkis i Tyrkia var nyheten om at IKEA-köttbullar er tyrkiske. Sånn ble det i alle fall fremstilt i Tyrkia.
Litt mer nyansert er historien, selvfølgelig. Den svenske kongen Karl XII tilbrakte mye tid i det osmanske riket. Da han returnerte til Sverige hadde han etter sigende blant annet med seg oppskrift på tyrkiske kjøttboller, som han hadde blitt så glad i og som det svenske hoffet videreutviklet til det vi i dag kjenner som svenske köttbullar. Sveriges desidert største mateksport, takket være IKEA-varehusene.
Har du kjøpt boka mi «Hummus & granateple», var dette en velkjent historie. Den står på side 185, like før oppskriften på klassiske tyrkiske kjøttboller med bønnesalat. I arbeidet med boka var det viktig for meg å få med små historier som denne, som forteller litt om historien bak og matkulturen i Tyrkia og Midtøsten. I mine øyner er det slike historier som dette som gjør matkultur så spennende!
Fruktbar Norgestur
Jeg har vært i Norge de tre siste ukene. Det har vært et hektisk – men gøy og givende – program. Ikke minst var det utrolig trivelig å hilse på flere av dere i Mathallen og på Vårfestivalen!
Det eneste minuset var at jeg på grunn av det tette programmet ikke fikk tid til å lage noe nytt til bloggen. Samtidig har jeg brukt tiden til å knytte nye kontakter som forhåpentlig vil bære spennende frukter gjennom sommeren og til høsten.
I morgen er jeg tilbake i Istanbul. Så i løpet av ganske få dager kommer det nye oppskrifter også her på Et kjøkken i Istanbul.
Inn på bestselgerlisten!
På toppen av det hele gikk boka mi inn på bestselgerlista for andre gang! Forrige uke var «Hummus & granateple» den 13. bestselgende boka i landet. Tenk det! Tusen, tusen takk igjen til alle som har kjøpt boka!
Og, ikke minst, er det kjempegøy å høre at boka er blitt gave til folk dere er glade i, at dere anbefaler den til venner og i det hele tatt snakker om den. Som debutant er jeg helt avhengig av drahjelp for å nå opp i konkurranse med etablerte kjendiser, så jeg setter mye mer pris på alt dere gjør enn dere tror! Tusen, tusen takk!
- Ikke kjøpt boka ennå? Les omtale, se bilder og bestill her.
Ukemeny: Mat med lange tradisjoner
Men nå, tilbake til ukemenyen. Med ukens kjøttbollehistorie i mente er temaet mat med lange tradisjoner. Det betyr ikke at det er verken vanskelig eller tar lang tid å lage. Det betyr at det er mat som er gjennomtestet og perfeksjonert gjennom generasjoner, så du får maksimal smak for innsatsen! Vel bekomme.
Onsdag
Kylling- og paprikagryte (Tavuk sote)
Tyrkisk ris eller bulgur
Tomat- og granateplesalat eller supperester fra mandag
Fredag
İmam bayıldı – Tyrkisk fylt aubergine
Mujadarrah (Krydret ris med grønne linser og løk)
Evt. rester fra tidligere i uka
Bakst
SaveSave
SaveSave