Rotgrønnsaker er kanskje ikke det første du forbinder med mat fra Middelhavet, men også på disse breddegrader er det stort sett det vi har å forholde oss til vinterstid. Denne retten med sellerirot er en ordentlig tyrkisk klassiker som passer utmerket til fiskemiddagen eller til svinekjøtt.
I Norge er vi gjerne glade i å ha mye forskjellig i maten vår. Særlig når det kommer til grønnsaker. I gryteretter har vi gjerne 4-5 forskjellige grønnsaker i tillegg til kjøttet, og det samme gjelder i salater. Det er ikke én grønnsak som er viktigst.
Ved Middelhavet er tilnærmingen ofte motsatt. I hver rett er det én ingrediens som er utgangspunktet for retten. Resten er der for å bygge opp et spennende smaksbilde rundt akkurat denne ingrediensen.
Det er en tilnærming jeg liker veldig godt, for det gjør at også grønnsaksdelen av middagen smaker mye bedre!
Klassisk tyrkisk fremgangsmåte – med en fruktig x-faktor
I Tyrkia er det vanlig å steke grønnsaker forsiktig i rause mengder olivenolje til de er helt myke. Zeytinyağlı kaller tyrkerne disse rettene – «med olivenolje». Slik tilbereder de grønne bønner, artisjokk og purreløk, for å nevne noen.
Mange av disse rettene hører våren eller sommeren til – det er jo da flest grønnsaker er i sesong. Men den funker også veldig godt på rotgrønnsaker! Og da særlig sellerirot, som er blant rotgrønnsakene med mest smak. Ikke uten grunn til at den ofte brukes i kraftkoking!
Der løk, sitron og urter er vanlige smaksettere i de vårlige olivenoljebaserte rettene, er det appelsin som er x-faktoren i retten med sellerirot. Det gir jo mening, all den tid den fortsatt er i sesong!
Kjempegodt blir det også. Den ferdige retten smaker ikke av appelsin, men gjør sausen, som emulgerer og blir en herlig, tykk blanding av olivenolje, appelsinsaft og stivelse fra rotgrønnsakene, ekstra god. Noen bruker både saft og raspet skall, men jeg nøyer meg med saften. Det er jo noe som heter «for mye av det gode».
I tillegg får den følge av gulrøtter og potet. Ikke alle bruker sistnevnte, men jeg synes det blir aller best med. Poteten har en litt annen og fyldigere konsistens enn sellerirot og gulrot, og gjør retten fyldigere og bedre i konsistens.
Slik serverer du sellerirot tilberedt på tyrkisk vis
Denne herlige retten er etter hvert blitt min favoritt-sellerirot-oppskrift! Den kan spises som en vegetarisk middag, men serveres typisk som siderett i Tyrkia.
Selv liker jeg den veldig godt til fisk. I Tyrkia betyr det havabbor (levrek/sea bass), men jeg kan tenke meg at den passer aldeles utmerket til norsk fisk også! Særlig torsk og skrei, som jo er i sesong og på sitt aller beste akkurat nå.
Siden retten er ganske syrlig, passer den også godt til for eksempel koteletter. For et vegetarisk måltid, kan du servere den med for eksempel kikerter i svartkålsaus, eller alene med brød til.
Oppskriften gir 2-4 porsjoner, avhengig av hva annet du serverer til.
Syrlig sellerirot
Ingredienser
- 5 ss (0,75 dl) olivenolje, (jeg bruker mild extra virgin)
- 1 mellomstor løk, finhakket
- 1 skrelt (ca. 350-400 g nettovekt) sellerirot, skåret i 3-4 cm biter
- 1 mellomstor (125 g) potet, skåret i 3-4 cm biter
- 1 stor (125 g) gulrot, delt i to på langs og skåret i 1 cm biter på tvers
- 1 dl appelsinsaft, ferskpresset
- 1 dl vann
- 1 ss sitronsaft
- 1 ts sukker
- bladene fra selleriroten, (ev. bladpersille), finhakket (kan sløyfes)
- salt og pepper
Sånn gjør jeg det
- Varm en tykkbunnet gryte over medium varme. Fres løk i olivenolje til den er myk, men ikke har fått farge, 8-10 minutter. Rør jevnlig.
- Ha i sellerirot, potet og gulrot. Bland godt sammen. Ha så i appelsinsaft, sitronsaft, sukker og vann, samt godt med salt og pepper. Kok opp, skru ned varmen til lav og la putre under lokk til grønnsakene er møre, typisk 40-50 minutter. Rør gjerne om et par ganger underveis og fyll på med mer vann om det truer med å koke tørt.
- Trekk av varmen og bland inn finhakkede blader fra sellerirot. Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer sitronsaft om du ønsker den syrligere. La stå i 5-10 minutter før serverer.
2 Responses
Dette var herlig! Tusen takk! Hilsen Randi
Dette ble godt, altså! Kombinasjonen av god olivenolje, appellsinsaft og smaken fra særlig selleri overgikk forestillingene og de høye forventningene jeg hadde. Da er det moro å lage mat! Tilbehør var en liten svinekotelett stekt i smør med noen salvieblader. Takk, Vidar!