Libanesisk spagetti med hvitløksyoghurt & chilismør

Enkel libanesisk hverdagsklassiker.
Linguine i en hvit saus med pinjekjerner og bladpersille på toppen, på en hvit asjett med blå kanter på blå/hvitrutet bakgrunn. I kanten av bildet skimtes et glass med farris og sitronskiver. Bildet er tatt fra øyehøyde
Linguine i en hvit saus med pinjekjerner og bladpersille på toppen, på en hvit asjett med blå kanter på blå/hvitrutet bakgrunn. I kanten av bildet skimtes et glass med farris og sitronskiver. Bildet er tatt fra øyehøyde
Av
NY OPPSKRIFT → Denne oppskriften er åpent tilgjengelig i to uker fra publisering. Deretter er den kun for medlemmer. Medlemmer får også seksjonen «Noen tips på veien» og PDF med alle månedens nye oppskrifter.

Å flytte til Tyrkia og fordype meg i det lokale og nærliggende kjøkken har snudd opp/ned på en del antagelser jeg hadde om mat. At bare italienske smaker gjelder når det kommer til pasta, for eksempel.

Nå er jeg svak for det italienske kjøkkens mange fabelaktige pastaretter, men har det siste drøye tiåret utvidet repertoaret med tyrkiske og libanesiske varianter, hvor hvitløksyoghurt ofte spiller en viktig rolle. Aller mest kjent fra tyrkiske mantı – bittesmå dumplings fylt med kjøtt og løk, toppet med hvitløksyoghurt og chilismør. Mye arbeid, men du verden så godt! (Oppskrift finner du forresten i Aubergine & tahini).

Denne varianten har litt av det samme smaksbildet, men er mye enklere (og vegetarisk, om det betyr noe for deg). En ordentlig hverdagsrett – i alle fall om du ser bort fra at pinjekjerner plutselig har begynt å koste en liten formue…

Jeg har denne til lunsj eller som lett middag når jeg føler for å bruke minimalt med energi på kjøkkenet, men likevel vil ha gode smaker – når jeg er alene hjemme, for eksempel. Aller best er den rett nok  med libanesisk krydrede kjøttboller ved siden av, men den oppskriften må du vente på til min neste bok kommer ut (sorry!).

Linguine i en hvit saus med pinjekjerner og bladpersille på toppen, på en hvit asjett med blå kanter på blå/hvitrutet bakgrunn. I kanten av bildet skimtes et glass med farris og sitronskiver. Bildet er tatt ovenfra.

Libanesisk spagetti med hvitløksyoghurt & chilismør

Enkel libanesisk hverdagsklassiker.
Bli den første til å vurdere
Lunsj, Middag
Libanon
18 minutter
2 rause porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 200 g spagetti, eller linguine
  • 2 ss finstrimlede blader av bladpersille

Yoghurtsaus

  • 2 hvitløksfedd, finmost
  • 250 g yoghurt, gresk eller tyrkisk type
  • 1 ss sitronsaft
  • litt av kokevannet fra pastaen
  • salt

Chilismør

Sånn gjør jeg det

  • Bland sammen hvitløksfedd, yoghurt og sitronsaft. Sett til side.
  • Kok opp godt med saltet vann i en stor kasserolle. Kok spagetti eller linguine til det er som du liker den.
  • Samtidig, varm smør og olivenolje i en liten tykkbunnet stekepanne over medium varme. Så snart smøret er smeltet, ha i pinjekjerner. Stek forsiktig til pinjekjernene er gylne, et par minutter. Rør jevnlig, så de ikke brenner seg. Trekk av varmen og bland inn chiliflak og litt salt.
  • Bland noen spiseskjeer av kokevannet fra pastaen inn i yoghurtsausen, så den blir både litt varmere og litt løsere i konsistensen. Smak til med salt.
  • Ha den kokte pastaen rett over i bollen med yoghurtsaus. Bland godt sammen.
  • Server med det samme toppet med chilismør og et dryss bladpersille.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.
Linguine i en hvit saus med pinjekjerner og bladpersille på toppen, på en hvit asjett med blå kanter på blå/hvitrutet bakgrunn. I kanten av bildet helles farris fra en grønn flaske i et glass med sitronskiver i. Bildet er tatt ovenfra.

Noen tips på veien

Fremgangsmåten

Du bør begynne med yoghurtsausen, så hvitløkssmaken har tid til å utvikle seg. Den er mye bedre når den har stått en halvtime, enn når den er nylaget.

Jeg knuser hvitløken til en mos før jeg blander den inn. Det gir en mildere hvitløkssmak uten de skarpe bitene du kan få med hvitløkspresse eller finhakking. Jeg bruker flatsiden av en kokkekniv mot skjærefjøla. Du kan også bruke morter.

kniv moser hvitløk på mørk skjærefjøl
Slik moser jeg hvitløken før bruk i hvitløksyoghurt. Foto: Bahar Kitapcı

Det er viktig at både yoghurtsausen og chilismøret er klare når pastaen er ferdig, for da er retten i praksis klar til å settes sammen og serveres.

Ingrediensene

Jeg har brukt linguine, men spagetti eller en annen type pasta går også fint. Makaroni er populært i Midtøsten – så populært at ordet for pasta er basert på makaroni på både arabisk og tyrkisk.

Du kan bruke hvilken som helst type naturell yoghurt, men bruk gjerne en med litt smak, siden den er hovedingrediensen din. Gresk eller tyrkisk type er ofte best.

Tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo pepper) er milde og aromatiske chiliflak. Du finner det i butikker med godt utvalg av internasjonale varer. Dersom du bruker andre chiliflak må du bruke mindre mengde for å få samme intensitet som meg. (Standard pul biber har ca. ⅓ av styrken til cayennepepper.)

Serveringstips

Retten kan fint nytes som hovedrett alene, men en god salat til er veldig godt. En enkel rucculasalat med tomater er utmerket, gjerne smaksatt med granateplesirup og olivenolje.

Jeg spiste retten nylig med libanesisk-krydrede minikjøttboller, og det var en himmelsk kombinasjonen! Oppskrift på de kjøttbollene kommer i min neste kokebok, som planlegges utgitt i februar 2025.

Gjør på forhånd

Dette er en svært enkel rett, og det er ingenting som kan eller bør gjøres på forhånd.

Oppbevaring

Retten er best nykokt, så lag bare så mye som du trenger. Pastaen vil absorbere mye av sausen når den avkjøles, så selv om det ikke er noe i veien for å varme den opp neste dag, vil ikke smak og konsistens være den samme.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 170+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.