Za’atar er en av de mest populære krydderblandingene i deler av Midt-Østen. Den er kanskje mest kjent som garnityr på labneh, ferskosten laget fra yoghurt, eller som smaksetter på ferske flatbrød servert til mezebordet. Men den er også fantastisk god som krydder på både hvitt kjøtt, fisk og bakte grønnsaker. Når du vil ha mye smak for liten innsats, er kylling med za’atar veien å gå.
Som krydderblandinger flest smaker za’atar litt forskjellig, alt etter hvor du får det fra.
Slik velger du god za’atar
I utgangspunktet skal den bestå av en type villtimian som vokser i sørøstre Tyrkia og i Midt-Østen, sumak og ristede sesamfrø. Typen villtimian som brukes varierer imidlertid en del i smak, så palestinsk og tyrkisk za’atar vil for eksempel ikke smake det samme.
Noen produsenter tilsetter til dels store mengder mel og annet smakløst fyll (og kompenserer med kunstige smaksforsterkere). Dette gjør de for å redusere kostnadene. Det går imidlertid utover kvaliteten, så sjekk ingredienslisten for å forsikre deg om at du kjøper en krydderblanding av god kvalitet.
En liten digresjon: I Tyrkia er varianten av timian som typisk brukes i za’atar mer populær på egen hånd. Forvirrende nok selges den som zahter (ikke helt tilfeldig siden det er denne urten som har gitt krydderblandingen sitt navn).
Den har en svært mild og fin urtesmak, et sted mellom vanlig timian og oregano. Kommer du over den anbefaler jeg å kjøpe med en pakke og prøve hjemme. Men her er det altså krydderblandingen za’atar jeg bruker.
Za’atar passer veldig godt til nettopp kylling. Siden sumac er litt syrlig i smaken blir det nesten som en litt mer eksotisk versjon av kylling med timian og sitron.
Za’atar passer godt til kylling
Jeg har her brukt kyllinglår, men det går selvfølgelig fint an å bruke kyllingbryst også. Jeg ville da beholdt skinnet på. Det gir mer smak.
Jeg ville også redusert temperaturen til 180 grader – ved høyere varme har kyllingbryst lett for å bli tørr i kantene og blir også fort overstekt. Steketiden må selvfølgelig tilpasses.
Jeg bruker alltid steketermometer når jeg steker kyllingbryst og tar det ut når kjernetemperaturen når 72-73 grader. Det er også her viktig å la kyllingen hvile noen minutter etter de er kommet ut av ovnen.
Server med for eksempel ris eller bulgur og en god salat til. Eller hvorfor ikke slå det i ett og lage bulgursalat?
Oppskriften holder til middag for to med en siderett eller to.
Kylling med za’atar
Ingredienser
- 2 kyllinglår
- 1/2 ss nøytral olje
- 1 ss za’atar
- salt og pepper
Sånn gjør jeg det
- Sett stekeovnen på 230 grader, over- og undervarme.
- Tørk av kyllingen og krydre med salt og pepper. Å tørke av kyllingen gjør det lettere å få sprøtt skinn, så ikke hopp over dette punktet.
- Sett en tykk stekepanne som tåler å stå i ovnen på høy varme. Ha i 1/2 ss olje. Legg i kyllinglårene med skinnsiden ned. Strø 1 ts za’atar over undersiden av kyllinglårene og la de frese til skinnet er brunet, 2-3 minutter.
- Snu kyllingen og strø resten av za’ataren over skinnsiden. Sett det hele i ovnen til kyllingen er gjennomstekt, ca. 20-25 minutter.
- La kyllinglårene hvile i 5 minutter før servering.
Oppdatert med nye bilder og små endringer i tekst 8. mai 2017.
Én kommentar
Får de gode agurkene hos invandrer butik i Tønsberg.