Kjøttkaker med sellerirot i syrlig saus

Deilig vintermiddag.
Av

Tenk at kjøttkaker og sellerirot kan smake så godt sammen! Denne herlige kombinasjonen har sitt utspring i Midtøsten, her tolket med sterk inspirasjon fra Yotam Ottolenghi.

Vårværet er kommet til Istanbul. I dag var det nærmere 20 grader og sol på morgenen.

Men ennå er det vinterpreg over det som tilbys på det ukentlige markedet her i Balat, selv om også vintergrønnsakene nå synger på siste verset.

De eneste nye tilskuddene så langt er artisjokk og hvitløksskudd. Ellers går det i det samme som det har gjort i noen måneder nå: blomkål, sellerirot, purre, gulrot, rødbeter…

Og grunnsteinene i tyrkisk kjøkken da, som det alltid bugner av uavhengig av sesong, men selvfølgelig med litt varierende kvalitet om dagen: tomater, agurk, squash, aubergine, paprika. Så akkurat nå er det er litt vanskelig å få den helt store inspirasjonen.

Mye å lære av å fulle oppskrifter slavisk

Heldigvis bugner internettet av gode ideer når en selv må melde pass, og kokeboksamlinga fikk seg også et par nye tilskudd for et par uker siden da en venn kom på besøk fra London. Men dagens rett har jeg en gammel kjenning å takke for: Yotam Ottolenghi.

Akkurat denne retten var nemlig en del av hans ukentlige spalte i Guardian for noen år siden, under temaet kjøttboller.

Som oftest bruker jeg oppskrifter til inspirasjon; jeg plukker ideer litt her og der før jeg lager min egen versjon, tilpasset min egen smak.

Men av og til følger jeg også oppskrifter til punkt og prikke, særlig om det er noe litt uvanlig med ingrediensene eller fremgangsmåten.

Jeg lærer mye av det. Av og til får jeg nemlig en skikkelig a-ha-opplevelse jeg drar nytte av senere. En ny teknikk, en ny smakskombinasjon, andre kryddermengder.

Det er riktignok litt risikosport, det hender jo selvsagt at det er god grunn til at noe er uvanlig… Men en lærer jo av det også!

Kjøttkaker med sellerirot i syrlig saus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Og av og til er det bare sånn at oppskriften ser så ufattelig god ut at en ikke har så mye å endre på, men bare vil ha det en ser foran seg. Sånne oppskrifter er herlige å ty til når en, som meg akkurat nå, mangler litt inspirasjon.

Dette er en sånn, og jeg har derfor endret minimalt fra originaloppskriften. Og den ble så god at jeg helt sikkert vil lage den mange ganger til, og jeg ser egentlig ingen grunn til å endre på noe som helst til neste gang.

Trikset til gode kjøttboller med sellerirot

Det er veldig mye brødsmuler i disse kjøttkakene. Jeg pleier vanligvis ikke å bruke mer enn til å binde det hele sammen, og av og til ingen ting i det hele tatt. Men her funker det.

Til tross for at de er kokt i godt over en halvtime er kjøttkakene utrolig saftige. Og, selvfølgelig, fulle av smak.

Den syrlige sausen gir en fin motbalanse til fettet i kjøttkakene – og bitene av sellerirot passer perfekt til.

Så da deler jeg den selvfølgelig med deg. Selv om oppskriften denne gang verken er tradisjonell eller min egen. (Dog fant jeg flere år etter at jeg publiserte denne oppskriften at Ottolenghi nok har vært særdeles inspirert av en klassiker fra Tyrkia av syrlig sellerirot.)

Enkelt tilbehør passer best her, all den tid det er så mye smak i både kjøttkakene og sausen. Jeg serverte med kokt bulgur til, men jeg tenker at det også må passe veldig bra med couscous eller ris også.

Oppskriften gir 4 rause porsjoner med bulgur og gjerne en klatt yoghurt til.

Kjøttkaker med sellerirot i syrlig saus - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Kjøttkaker med sellerirot i syrlig saus

4,7 (13 stemmer).
Middag
Tyrkisk-inspirert
1 hour 15 minutes
4 rause porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 2 ss olivenolje
  • 1 liten (ca. 500 g) sellerirot, skrelt og skåret i staver med 1-1,5 cm tykkelse (omtrent som chunky chips)
  • 3 hvitløksfedd, finhakket
  • 0,5 ts gurkemeie
  • 0,5 ts malt spisskummen
  • 1,5 ts fennikelfrø, lett knust i en morter
  • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo-pepper)
  • 5 dl kraft, jeg bruker kyllingkraft
  • 3 ss sitronsaft
  • salt og pepper
  • ev. yoghurt, til servering

Kjøttkaker

  • 500 g kjøttdeig
  • 1 medium løk, finhakket
  • 120 g brødsmuler
  • 20 g (ca. 1 dl) g finhakket bladpersille, pluss ekstra til pynt
  • 1 egg
  • 0,5 ts malt allehånde
  • 0,75 ts salt

Sånn gjør jeg det

  • Bland sammen alle kjøttkakeingrediensene til alt er godt fordelt. Form til avlange og litt flate kjøttkaker, litt mindre enn de mor lager som skal i brunsaus, men ikke så små som de svenske. Og flatere enn begge. Jeg fikk ca. 20 kjøttkaker.
  • Varm olivenoljen i en tykkbunnet kasserolle eller stor stekepanne på medium varme. Stek kjøttkakene i flere omganger til de er brunet på begge sider, men ikke gjennomstekt. Sett kjøttkakene til side på et fat, men la gryta og fettet (og eventuelle biter som har falt av kjøttkakene) stå på varmen.
  • Ha sellerirot, hvitløk, gurkemeie, spisskummen, fennikelfrø og pul biber/røkt paprika i gryta og fres i et par minutter. Ha så kjøttkakene tilbake i gryta og ha i kyllingkraft, sitronsaft og litt pepper. Bruker du, som meg, usaltet kyllingkraft, ha også i 1/2 ts salt. Sett på lokk, kok opp og la putre på lav varme i en halv time. Ta så lokket av og la putre videre i 10-15 minutter, til sausen har tyknet litt. Trekk av varmen og la stå noen minutter før servering.
  • Server med et dryss finhakket bladpersille over og yoghurt ved siden av.

Tips & noter

  • Vil du gjøre nøyaktig som originaloppskriften til Ottolenghi, bruk 400 g kjøttdeig og 1/2 ts salt til kjøttkakene, ha 1/2 ts kanel i gryta når du har i selleriroten og bruk røkt paprikapulver (ikke pul biber).
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 200+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

5 Responses

  1. Denne retten var kjempegod! Kjøttkakene ble luftige og full av smak. Jeg har tidligere brukt sellerirot kun til gratenger og pure, så dette var en ny erfaring. Serverte med quinoa og byggryn kokt i kraft, https://etkjokken.com/2016/03/squash-med-mynte-chili-yoghurt-og-posjert-egg/ , hummus, stekte auberginer vendt i egg og tyrkisk salsa. Tusen takk for gode oppskrifter! Gjestene mine ble mette og veldig fornøyde. Fikk noen aha-opplevelser på kombinasjoner av smaker, og gode tips på bruke av grønnsaker.

    1. Så hyggelig å høre at det ble bra Nina! Hørtes ut som et riktig festbord! Og tusen takk for så fin tilbakemelding, setter veldig pris på det 🙂

  2. Dette var veldig godt! Brukte lammekjøttdeig og det passet veldig godt. Ikke årstid for så mye frisk persille, men litt blandede tørre urter i kjøttet ble bra 😊

4,70 from 13 votes (13 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.